Menu

Nachtrust bij dementie

Stappenplan voor een niet-medicamenteuze aanpak

door Nele Spruytte, Marieke Van Vracem, Renilt Vranken, Chantal Van Audenhove

Prijs
25,-
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Mantelzorgers, hulpverleners binnen de thuis- of gezinszorg en hulpverstrekkers in woonzorgcentra worden regelmatig geconfronteerd met nachtelijke onrust bij mensen met dementie. Het is een belangrijk probleem dat niet alleen gepaard gaat met veel ongemak voor de persoon zelf, maar ook de mantelzorgers en professionele zorgverstrekkers worden er zwaar door belast. Niet zelden is nachtelijke onrust en de overbelasting van mantelzorgers een reden voor de overgang van thuis- naar woonzorg. Deze publicatie, opgesteld door het LUCAS-team in samenwerking met de Alzheimer Liga Vlaanderen, wil de mantelzorgers en hulpverleners ondersteunen en helpen. Op basis van wetenschappelijke kennis helpen de auteurs bij het kijken naar en begrijpen van nachtelijke onrust en slaapproblemen bij dementie. Bovendien informeert deze publicatie ook over mogelijke niet-medicamenteuze oplossingen en tips. De basisboodschap is om als zorgverlener samen met de zorgverstrekkers en de behandelende arts aan de slag te gaan met een stappenplan: de persoon observeren, uitlokkers inventariseren, een aanpak afspreken, uitproberen en bijsturen, dat is de kern van het verhaal. Daarnaast is het als zorgverlener ook nodig om de eigen draagkracht en grenzen te bewaken.

Over de auteur(s)

NS

Nele Spruytte

Dr. Nele Spruytte was als onderzoeker lid van het LUCAS-team. LUCAS streeft ernaar de kwaliteit van leven van kwetsbare mensen te verbeteren door praktijk- en beleidsgericht onderzoek in participatie met gebruikers. Aan deze studie is intensief meegewerkt door leden van de Alzheimer Liga Vlaanderen. Nu is Nele werkzaam als psycholoog ouderenzorg in een aantal woonzorgcentra in Leuven.

Meer info
MVV

Marieke Van Vracem

Marieke Van Vracem was als onderzoeker lid van het LUCAS-team. LUCAS streeft ernaar de kwaliteit van leven van kwetsbare mensen te verbeteren door praktijk- en beleidsgericht onderzoek in participatie met gebruikers. Aan deze studie is intensief meegewerkt door leden van de Alzheimer Liga Vlaanderen.

Meer info
RV

Renilt Vranken

Renilt Vranken is lid van het LUCAS-team. LUCAS streeft ernaar de kwaliteit van leven van kwetsbare mensen te verbeteren door praktijk- en beleidsgericht onderzoek in participatie met gebruikers. Aan deze studie is intensief meegewerkt door leden van de Alzheimer Liga Vlaanderen.

Meer info
CVA

Chantal Van Audenhove

Chantal Van Audenhove is gewoon hoogleraar verbonden aan het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de KU Leuven. Ze is sedert 1996 directeur van LUCAS, het Centrum voor Zorgonderzoek en Consultancy van de KU Leuven. Haar onderzoeksthema’s zijn de mantelzorgrelatie, de kwaliteit van de woon- en leefomgeving voor personen met dementie, de vermaatschappelijking van de zorg, de geestelijke gezondheidszorg en de preventie van depressie en suïcide. In het domein van arts-patiënt communicatie realiseert zij onderzoek over overleg en informatie bij medische beslissingen. Hiernaast is zij sinds 2007 promotor-coördinator van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Zij participeert in verscheidene internationale netwerken zoals EAAD en INMH.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Nele Spruytte, Marieke Van Vracem, Renilt Vranken, Chantal Van Audenhove
ISBN (print): 9782509031198
Verschijningsdatum: 2018-02-05
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Zorg & welzijn

Geweldbeheersing en zelfbescherming in zorg en welzijn

Carl Adams
Luc Van Laere

Bestel

Zorg & welzijn

Aan de slag met buurtgerichte zorg

Elke Verlinden
Dany Dewulf

Bestel

Zorg & welzijn

Levensmoeheid bij ouderen

Robert Geeraert

Bestel

Zorg & welzijn

De vergeten dementie

Kurt Segers

Bestel

Zorg & welzijn

Praktijkboek tuintherapie (map)

Terra-Therapeutica

Bestel

Zorg & welzijn

Heeft dat de zaak veranderd?

Jean-Pierre Vanhee

Bestel