Menu

Groene vingers sterken grijze hersencellen

Het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven investeert 60.000 euro in zijn project ‘Z.orgtuinieren met D.mentie’. Bedoeling is patiënten op een dementieafdeling op Campus Kortenberg te laten herleven via natuurbeleving.

30-01-2019 - door Terra-Therapeutica

Zeker tijdens de wintermaanden oogt de tuin van de dementieafdeling nogal kaal, maar daar wil het ziekenhuis met een investering van 60.000 euro, waarvan 15.000 gesubsidieerd, verandering in brengen. “In tegenstelling tot het buitenland, is er in België nog niet veel onderzoek gedaan naar tuintherapie, maar wij willen een pioniersrol spelen”, zegt verantwoordelijke van de technische dienst Jelena Vanopdenbosch. “Het project loopt sinds 2012 en wordt nu uitgebreid. De vele zintuiglijke prikkels houden dementiepatiënten actief.”

Gevoel van waardigheid

Het verzorgingsteam steekt veel denkwerk in de inrichting van de nieuwe tuin. “We letten erop dat de planten makkelijk te onderhouden zijn en de zintuigen op een aangename manier stimuleren”, zegt ergotherapeute Ellen Dehennin. “Lavendel bijvoorbeeld heeft een sterke, aangename geur, felle kleuren en trekt ook vlinders aan. Ook bessenstruiken zijn erg geschikt.”

Ook de moestuintjes worden uitgebreid. “Tijdens het tuinieren zie je sommige patiënten herleven”, gaat Dehennin verder. “Het geeft hen een gevoel van waardigheid, ze kunnen zich, ondanks hun dementie, toch nuttig voelen.”

Dat beaamt vrijwilliger Jos Hoeylaerts, die de patiënten begeleidt bij het tuinieren. “Vooral patiënten met een landbouwverleden leven helemaal op. Wat hun — vroegere — stiel betreft, zijn ze soms zodanig scherp dat ze mij begeleiden in plaats van omgekeerd”, lacht hij.

Verwarrend pad

Naast het groen heeft de tuin ook nood aan een nieuw, circulair pad. “Wanneer we de nieuwe dementieafdeling hebben opgericht, hebben we de bestaande tuin met een hek in twee gedeeld”, zegt Vanopdenbosch. “Hierdoor loopt het oude pad nu dood, maar voor mensen met dementie is dat erg verwarrend.”

De ergotherapeute beaamt. “Het is schrijnend, maar we hebben al gezien hoe mensen met dementie op het einde van het pad stilstaan en voor zich uit staren, omdat ze de reflex niet meer hebben om terug te keren. Anderen proberen zich een weg te banen door de struiken. Een rond, breed en rolstoeltoegankelijk pad zonder obstakels is een vereiste in een dementietuin.”

Vanopdenbosch hoopt dat de aantrekkelijkere tuinen ook bezoekers zullen aansporen om met hun naasten naar buiten te gaan. “We beschikken over 11 hectare groen en we willen die veel beter benutten”, zegt ze. Ze wijst naar een grasveld met een eenzame bank. “Dat is geen uitnodigende plek voor wie in een dipje zit.”

Op lange termijn wil het UPC KU Leuven zijn tuinproject dan ook uitbreiden naar de andere afdelingen. “Verpozen in de natuur is goed voor ieders gezondheid, mentaal en fysiek. Dat geldt niet alleen voor mensen met dementie, maar voor iedereen.”

Bestel hier ons praktijkboek Tuintherapie: https://www.politeia.be/nl/publicaties/55089-praktijkboek+tuintherapie+map

Bron: Het Nieuwsblad

Ook interessant

Zorg & welzijn

Handleiding dementievriendelijke gemeenten

Veerle Baert

Bestel

Zorg & welzijn

Tijd voor agressiebeleid

Bestel

Zorg & welzijn

Mijn rug en ik

Hans Crampe

Bestel

Zorg & welzijn

Meer buiten - cahierreeks Kinderopvang

Tina Schuddinck

Bestel

Zorg & welzijn

Ondernemerschap in de zorg

Arthur Vliegels

Bestel