Menu

Zijn wasbare luiers nu echt beter?

Heel wat kinderopvanginitiatieven en ouders associëren duurzaam opvoeden met wasbare luiers. Door wasbare luiers te gebruiken veroorzaak je alleszins een pak minder afval. Maar is het écht ecologischer? En wat kost het? We geven ook enkele tips bij het gebruik van wasbare luiers.

05-03-2020 - door Leen Dom, Sarah Vorsselmans, Dietlinde Willockx

Er zijn heel wat mogelijkheden om je organisatie duurzamer vorm te geven: je kunt toiletten doorspoelen met regenwater, alleen lokaal fruit aankopen, je werknemers vragen om per fiets naar het werk te komen, je kunt plastic verpakkingen vermijden, net als wegwerpdoekjes of wegwerp schoenhoesjes. Sommige opties zijn ingrijpend, andere vallen eenvoudig te realiseren. Sommige aanpassingen vragen een grote investering, zoals zonnepanelen, terwijl bijvoorbeeld afval vermijden juist voor een besparing kan zorgen.

Veel water en elektriciteit

Ook als je geen grote investering kunt doen, blijven er veel mogelijkheden om je opvang duurzamer vorm te geven en te organiseren. Heel wat kinderopvanginitiatieven en ouders associëren duurzaam opvoeden met wasbare luiers. Het verband ligt voor de hand: door wasbare luiers te gebruiken veroorzaak je een pak minder afval dat niet of nauwelijks afbreekbaar is.

Ondanks de afvalbesparing betwijfelen sommigen of de wasbare luiers werkelijk zo ecologisch zijn als ze lijken. Om luiers te wassen heb je namelijk veel water en elektriciteit nodig, om nog maar te zwijgen van het elektriciteitsverbruik van een droogkast. Wie in de wetenschappelijke literatuur duikt, merkt dat het inderdaad niet eenvoudig is om uit te vissen of wasbare luiers al of niet ecologischer zijn dan wegwerpluiers.

Veel blijkt af te hangen van de productie en het gebruik van de wasbare luiers. Koop je luiers uit biokatoen, biohennep of biobamboe, was je ze niet altijd heet in een energiezuinige wasmachine en droog je ze aan de waslijn, dan zijn ze zeker en vast de meest duurzame keuze. Gebruik je de luiers voor meer dan één kind of geef je ze door aan andere gezinnen, dan neemt het milieuvoordeel toe.

En de kostprijs?

Sommige kinderdagverblijven kopen zelf wasbare luiers aan en wassen ze. Op vraag van een kinderdagverblijf berekenden studenten KMO Management van de Karel de Grote Hogeschool of dat duurder zou uitvallen of niet. Het kinderdagverblijf vangt dagelijks 50 kinderen op. Op een periode van 2,5 jaar zou het systeem met de wasbare luiers 2.876 euro goedkoper uitkomen. Bij hun berekeningen hielden de studenten ook rekening met de extra personeelskost om de luiers te wassen, op te hangen en te plooien.

Aangezien kinderdagverblijven de kostprijs van de luiers doorrekenen aan de gezinnen, zou dit systeem ook voor ouders voordeliger zijn. Als ouders zelf de luiers aankopen en meebrengen naar het kinderdagverblijf, kan dat voor hen nog voordeliger zijn, aangezien ze de luiers dan ook thuis kunnen gebruiken.

Regels

Regels in verband met luiers zijn er niet. Elke opvang kiest zelf welke luiers hij gebruikt. Kind en Gezin waarschuwt alleen voor plastic zakjes waarin wegwerpluiers soms worden weggegooid. Die kunnen in kinderhanden voor verstikkingsgevaar zorgen.

Tips

  • Zijn de wasbare luiers nieuw voor je team? Kies er dan voor om met één type luiers te werken. De teamleden hoeven dan maar één werkmethode onder de knie te krijgen. Dat spaart tijd en energie.
  • Zorg voor luieremmers die je goed kunt afsluiten. Een klassieke ‘vuilnisbak’ met een simpel deksel werkt prima. Zo voorkom je geurhinder.
  • Voorzie verschillende emmers voor gebruikte luiers. Dan kun je de luiers al bij het verschonen sorteren. De luiers die alleen maar nat zijn komen in een aparte emmer, gescheiden van de luiers met resten van uitwerpselen.
  • Je kunt de natte luiers op lagere temperatuur wassen. Dat voorkomt onnodige wasbeurten op hogere temperatuur.
Meer informatie? Check onze publicatie Duurzame ontwikkeling in de kinderopvang

Ook interessant

Zorg & welzijn

Meer buiten - cahierreeks Kinderopvang

Tina Schuddinck

Bestel

Zorg & welzijn

Mijn rug en ik

Hans Crampe

Bestel

Zorg & welzijn

Tijd voor agressiebeleid

Bestel

Zorg & welzijn

Ondernemerschap in de zorg

Arthur Vliegels

Bestel

Zorg & welzijn

Handleiding dementievriendelijke gemeenten

Veerle Baert

Bestel