Busleyden Atheneum, Campus Caputsteen, Mechelen
- Aantal leerlingen: +600
- School: Secundaire school
- Aantal uren openstelling per week: 10-20
- Aantal naschoolse sporten: 2-5
- Aantal sportzalen: 1
In Mechelen vinden we langs de spoorweg Campus Caputsteen van het Busleyden Atheneum. Achteraan het schoolterrein ligt de schoolsporthal. Via de fietsostrade kan je een nieuw gemaakte ingang bereiken die naschoolse gebruikers toelaat om makkelijk, met badges binnen te gaan in de sportzaal. Om alle afspraken en reservaties van deze gebruikers in orde te brengen werden uren vrijgemaakt, zodat een leerkrachte LO als verantwoordelijke kon optreden.
Kansen grijpen
Voor 2016 was er geen openstelling in de school. De sporthal lag dan ook verstopt in het schoolgebouw. Om toegang tot de zaal te krijgen moest je door het schoolgebouw. Dit was de voornaamste praktische drempel om niet open te stellen, hoewel de school de meerwaarde wel al inzag.
De situatie veranderde toen een fietsostrade werd aangelegd. De fietsostrade passeerde het terrein van de school, en liep parallel met de zijmuur van de schoolsporthal. Plots was het dus niet langer nodig om het hele schoolterrein en gebouw over te steken om aan de sporthal te komen. Er ontbrak enkel nog een nieuwe deur.
Wanneer in 2016 de Vlaamse ministers van sport en onderwijs samen een projectsubsidie lanceerden die scholen moest helpen hun sporthallen meer open te stellen na schooltijd zag de directrice haar kans. Er werd een nieuwe deur met badgesysteem geïnstalleerd, zodat de sporthal vanaf nu ook via de fietsostrade toegankelijk is. Bovendien kregen de kleedkamers een kleine upgrade. De infrastructuur was nu klaar voor de openstelling, op naar de volgende uitdaging.
Starten met openstelling, uitwerken van een exploitatieplan
De stad gaf aan de openstelling te willen ondersteunen met kennis en advies, maar kon geen taken op zich nemen. Met alle aangeleverde informatie en voorbeelddocumenten uit andere onbemande zalen van Mechelen kon de directrice een gebruiksovereenkomst en intern reglement opmaken.
Ondertussen begonnen de eerste verenigingen op te pikken dat er een nieuwe zaal beschikbaar zou komen. Er was geen overrompeling, maar de eerste gebruikers toonden snel interesse en na een rondleiding en een kennismakingsgesprek waren de eerste overeenkomsten getekend.
De directie besloot dat er iemand binnen de school de verantwoordelijkheid voor deze openstelling zou moeten krijgen. Uit verschillende mogelijkheden werd gekozen om dit als een extra takenpakket aan een leerkracht LO te geven. Dit kon mooi gecombineerd worden met een aantal uren Lichamelijke Opvoeding waarvoor sollicitaties liepen. De geselecteerde kandidate, Charlotte was bereid om deze taak op zich te nemen.
Verschillende taken
Terwijl de installatie van het badgesysteem op zich liet wachten kreeg de pas aangeworven leerkrachte de kans om de gebruikers goed te leren kennen. In het begin moest namelijk de deur steeds door haar worden ontsloten en gesloten. Na enkele maanden op deze manier behelpen werd uiteindelijk een badgesysteem geïnstalleerd.
Een van de belangrijke taken was nu om badges te programmeren en aan de verantwoordelijken van de verenigingen geven. De school stelt voorlopig enkel open aan georganiseerde sporters. Hierdoor kunnen de afspraken op lange termijn gemaakt worden en moeten de sleutels maar 1 keer per jaar uitgedeeld worden. Aan het einde van het jaar worden de sleutels onbruikbaar, en worden ze sowieso terug verzameld door de school.
Omdat de gebruikers nu zelf de deur kunnen opendoen was het niet altijd nodig om aanwezig te zijn tijdens het naschools gebruik. Als leerkracht komt Charlotte bijna dagelijks in de sporthal, bovendien weten haar collega’s dat ze bij haar terecht kunnen als tijdens het eerste uur onregelmatigheden worden vastgesteld door de naschoolse openstelling.
Een van de taken waar Charlotte zich nu op kon focussen is het bekend maken van de sportzaal. Nog niet alle verenigingen uit de buurt weten dat ze vanaf nu ook terecht kunnen in deze sporthal. Hiervoor wordt onderhandeld met de sportdienst, om de sportzaal op de website op te nemen. Gelijktijdig worden brieven verstuurd naar de Mechelse sportclubs. Leerkrachten die betrokken zijn bij sportverenigingen helpen ook mee aan de verspreiding. Dit alles met voorzichtig succes, er lijkt interesse te zijn voor het volgende seizoen.
Plannen, afspreken en evalueren
Elke vereniging die zich aanmeldt om gebruik te maken van de sporthal kan met Charlotte kijken wanneer de zaal nog beschikbaar is. Het is duidelijk op welke momenten de zaal gebruikt kan worden. Zolang een tijdslot nog niet is ingevuld kan er over gepraat worden.
Wanneer besloten wordt om een tijdslot in te vullen, ondertekenen de gebruikers de gebruiksovereenkomst en het interne reglement. Ze krijgen van Charlotte een of meerdere badges, afhankelijk van wat afgesproken is. Deze badges zijn zo ingesteld dat ze enkel de deur openen op momenten dat deze vereniging toegang mag hebben.
Charlotte volgt de gebruikers op. De eerste keren komt ze nog langs, later hoort ze van haar collega’s of er iets te melden was, of merkt ze het zelf op tijdens de les. Het omgekeerde is ook waar. Als de verenigingen een probleem of onduidelijkheid tegen komen, dan kunnen zij contact opnemen met Charlotte. Meestal kan het probleem onmiddellijk aangepakt worden, anders kan Charlotte rekenen op het schoolteam, wanneer bijvoorbeeld de klusjesman moet ingeschakeld worden. Voor facturatie wordt gerekend op het secretariaat, die de juiste gegevens krijgt en ook weet waar ze eventuele verduidelijking moeten gaan zoeken.
Een aangename uitbreiding
De keuze om het pakket van een leerkracht lichamelijke opvoeding uit te breiden is in dit geval dus heel goed uitgepakt. De leerkrachten LO zijn sowieso al nauw betrokken bij de sporthal, vaak kennen ze ook hun weg in de wereld van sportverenigingen. Hierdoor hebben ze een goed profiel voor deze taak. Charlotte vindt het in elk geval een leuke uitbreiding op haar takenpakket.