Menu

7 stappen om van medewerkers ambassadeurs te maken in de sociale sector

Ook voor sociale organisaties is het zeer belangrijk dat medewerkers ├ęchte ambassadeurs worden. Maar hoe doe je dat nu precies?

20-03-2020 - door Nadja Desmet

1. Bepaal heldere en concrete doelstellingen

Bepaal eerst wat je wil bereiken met je online-ambassadeurs. Waarom wil je medewerkers inschakelen in je sociale mediastrategie? Bepaal je doelen en maak ze concreet zodat je nadien ook kunt evalueren of het vooropgestelde doel behaald is.

2. Werk rond thema’s

Maak op basis van jouw doelen een lijst met thema’s waarmee je als organisatie geassocieerd wilt worden. Mensen zijn geen marketingkanaal, maar helpen graag mee aan een positieve actie. Zeker in de sociale sector. Help hen door jouw doelen helder te maken en thema’s te bepalen.

3. Betrek je medewerkers

Pas als de doelstellingen en thema’s voor de organisatie duidelijk zijn, ga je op zoek naar medewerkers die je hierbij kunnen helpen. Wie is expert binnen een bepaald thema? Wie is al actief op sociale media of heeft een groot netwerk? Wie engageert zich graag voor de organisatie?

4. Breng de buitenwereld in kaart

Bepaal wie je doelgroep is en op welke kanalen je hen kunt bereiken. Welke kanalen gebruiken ze? Wie praat daar over die onderwerpen of thema’s? Help jouw medewerkers te connecteren met hen en bouw je netwerk uit.

5. Ondersteun medewerkers

Breng je medewerkers op het juiste kennisniveau voor de sociale mediakanalen waar je doelgroep zit. Geef hen bovendien tips over hoe ze je kunnen helpen. Voorzie hun profiel van een professionele foto; je kunt dit doen met tutorials of door iemand in de organisatie zijn ervaringen te laten delen.

6. Engageer

Breng je ambassadeurs samen en betrek hen in het proces. Moedig hen aan en bedank hen voor wat ze doen. Geef hen de vrijheid te delen wat relevant lijkt voor hun netwerk en motiveer hen zelf inhoud te maken. Investeer in sociale mediaopleiding zodat ze weten hoe ze dit kunnen doen.

7. Meten is weten

Meet succes. Na 6 maanden check je of je jouw SMART-doelen bereikt hebt. Kunnen er een aantal aanpassingen aan je ambassadeursplan worden gemaakt?

Meer inspiratie? Check ons boekje Iedereen contentcreator op sociale media. Met de smartphone aan de slag!. Surf ook eens naar boek.iedereencontentcreator.be om de praktische lesvideo’s te bekijken.

Ook interessant

Sociaal beleid & werk

Een (t)huis voor iedereen

Vlaamse Maatschappij Sociaal Wonen

Bestel

Sociaal beleid & werk

Strategisch plannen in de sociale economie

Febecoop Vlaanderen Brussel vzw

Bestel

Sociaal beleid & werk

Handboek Schuldbemiddeling

Robin Van Trigt
Jan Vansantvoet

Bestel

Sociaal beleid & werk

Wegwijzer naar een integrale hulpverlening | 9e editie

Ria Vandaele

Bestel

Sociaal beleid & werk

Inclusief werken en ondernemen

Sterpunt Inclusief Ondernemen

Bestel

Sociaal beleid & werk

Cahier Bouwen aan een Breed Sociaal Beleid: Maatschappelijk werk, sluitstuk van een breed sociaal beleid (5)

Peter Cousaert
Hans Grymonprez
Maria Bouverne-De Bie
Marjolijn De Wilde
Griet Briels
Katty Creytens
Katrien Boone

Bestel