Menu

Inzending lezer: Leerkrachtengids over omgaan met etnische diversiteit

Bekijk de inzending van Bart Lambrechts, die leerkracht is in het Brusselse onderwijs. Je kan ook zijn beknopte leerkrachtengids downloaden, met praktische tips om in te spelen op etnische diversiteit in jouw school.

09-04-2020 -

Beste Politeia-team,

Het Vlaamse onderwijs telt vele gedreven en gemotiveerde leerkrachten. Deze leerkrachten staan dagelijks weer vol goede moed voor hun klassen en trachten er het meeste uit te halen. Dit heb ik de afgelopen 9 jaar met mijn eigen ogen in verschillende scholen kunnen zien.

Sinds twee jaar combineer ik mijn werk als leerkracht in het Brusselse onderwijs met de masteropleiding Educatieve Studies aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Een opleidingsonderdeel hier van is Onderwijs en diversiteit, waarbij een heleboel kennis en inzichten werden gedeeld en bediscussieerd in verband met etnische diversiteit in het Vlaamse onderwijs.

Zelfs na bijna 10 jaar werken als leerkracht in zeer etnisch diverse scholen in Brussel is het me duidelijk dat deze informatie me al die jaren zeer goed had kunnen helpen om op een adequatere en efficiëntere manier alle leerlingen, ouders en anderen te bereiken. Dit was echter nooit een deel van mijn bacheloropleiding tot leerkracht of thema van een bijscholing.

Vandaar het idee om een beknopte leerkrachtengids te maken met praktische tips waarmee strategisch op schoolniveau (en het bijhorende bredere netwerk) gewerkt kan worden om effectief in te spelen op deze etnische diversiteit, en zo dus deze kennis verder te delen.

Is het mogelijk om deze gids op jullie website te publiceren opdat alle leerkrachten en scholen die geïnteresseerd kunnen zijn in dit document, er ook daadwerkelijk toegang tot hebben? Alvast hartelijk bedankt.

Met vriendelijke groeten,

Bart Lambrechts

Download hier de praktische leerkrachtengids van Bart!

Ook interessant

Onderwijs

Verschillen in onderwijs

Bestel

Onderwijs

Tucht voor onderwijspersoneel in stedelijk en gemeentelijk onderwijs

Hildegard Schmidt

Bestel

Onderwijs

De leraar is een team

Luc De Man
Els Gallin

Bestel

Onderwijs

STEM in je klas

Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs OVSG

Bestel

Onderwijs

Woord- en dramalessen voor kinderen

Bestel

Onderwijs

Teamzorg is zelfzorg

Geertrui De Ruytter
Ann Martin

Bestel