Menu

Intergenerationeel leren: maak kennis met het project Skippy

Ouderen denken vaak over jongeren als ‘de jeugd van tegenwoordig’ of ‘die jeugd heeft geen manieren meer’. Jongeren op hun beurt associëren ouderen vaak met saaiheid en vervelende verhalen over vroeger en hoe goed het toen wel niet was. Toch zouden beide generaties veel van elkaar kunnen leren. Maak kennis met het project Skippy!

21-09-2020 - door Jurn Verschraegen, Miet Timmers, Reinhilde Peeters

Professionals in de ouderenzorg en leerkrachten, mensen die met beide leeftijdsgroepen nauw samenwerken, zijn vaak de pioniers om aan te kaarten hoe jammer het wel niet is dat deze generaties zo weinig met elkaar in contact komen. Vanuit de idee dat jong en oud er baat bij hebben om elkaar te ontmoeten, ontstaan er in Vlaanderen en Brussel initiatieven die getuigen van veel creativiteit en inventiviteit. Bij de bouw van een nieuw woonzorgcentrum ontstond bijvoorbeeld het idee om een kinderopvang te integreren zodat jong en oud heel dicht bij elkaar leven. En een feest in een woonzorgcentrum bleek de ideale gelegenheid om het kinderkoor uit te nodigen.

Die intuïtie is prima. Verschillende organisaties en overheden ondersteunen die initiatieven. De projecten en programma’s zorgen voor fijne contacten en verbinden mensen, generaties en organisaties. Hun maatschappelijk nut staat als een paal boven water.

Maak hier uitgebreid kennis met het project Skippy, een samenwerking van het woonzorgcentrum Samen vzw en de buurt Wakken in Dentergem.

Nog meer inspiratie nodig? Check dan onze publicatie Samen verbindt. Ze staat vol informatie over de nieuwste intergenerationele samenwerkingen. Je kan ook inschrijven om ons webinar te volgen.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Hartverwarmers

Maite Mallentjer
Frederik Vincx

Bestel

Zorg & welzijn

Intens spelen in de praktijk

Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw

Bestel

Zorg & welzijn

Groenbeleving met een visuele beperking

Christian Badot
Luc Vanhoegaerden
Herman Vereycken

Bestel

Zorg & welzijn

Sociale media in de kinderopvang - cahierreeks Kinderopvang

Kristof D'hanens

Bestel

Zorg & welzijn

Europees preventiehandboek

Peer van der Kreeft
Annemie Coone
Johan Jongbloet

Bestel

Zorg & welzijn

Samen verbindt

Jurn Verschraegen
Miet Timmers
Reinhilde Peeters

Bestel