Menu

Videocoaching-traject in kinderopvang

Een nieuw paar ogen. Zo vat een van de deelnemers van het eerste videocoachingstraject van Artvelde hogeschool het samen. Voor haar is het resultaat van de videocoaching dat ze zelf op een nieuwe manier naar de kinderen, die ze dagelijks ziet, is beginnen kijken.

15-10-2020 - door Giselinde Bracke, Ine Hostyn, Ann Steverlynck, Sofie Verschaeve

Die nieuwe manier van kijken is bewuster, positiever en meer kindgericht. In onze nieuwe publicatie tekenen we de meest sprekende verhalen over videocoaching op. Je krijgt een inkijk in wat videocoaching is.

Deze unieke combinatie van handleiding en prentenboek biedt handvaten om de totale ontwikkeling van álle kinderen te ondersteunen via videocoaching, met focus op stimulerende begeleider-kind interacties.

Praktische case: Louisette

Louisette is kinderbegeleidster bij Fabeltjesland in Dendermonde. Ze getuigt over het videocoaching-traject.

"Vandaag heb ik de vroege. Voor dag en dauw sta ik paraat om mijn flinke biekes te verwelkomen. Ik ben dit gewoon om te doen. Toch is deze ochtend anders dan al de andere ochtenden. Vandaag wordt er voor de eerste keer gefilmd in de groep. Best wel spannend! Ik weet wel dat het niet de bedoeling is om te evalueren, maar toch voel ik wat kriebels in de buik. Want een mens wil toch zijn job goed doen hé, ook al ben je op het einde van je carrière."

"Gelukkig vindt de camera (met coach) het ook zinvol om vroeg uit de veren te kruipen en samen met mij de kinderen te begroeten. De coach neemt ook de tijd om op de mat enkele boekjes voor te lezen. Ik ben heel blij dat de kinderen op die manier kunnen wennen aan een camera in de groep. Ze vinden het leuk. De sfeer zit goed en ik zie dat de kinderen echt zichzelf kunnen zijn."

"Mij maakt het niet uit wat er wordt gefilmd. Laat de camera maar draaien. Ik ben wie ik ben en to­neelspelen kan ik niet. Enkele kinderen staan op de loopbrug en kijken door het raam. Ze zien een bouwkraan een beetje verder op een bouwwerf. Ik ga bij hen staan en kijk met hen mee. Wat er onder­tussen achter mijn rug gebeurde? Geen idee."

Achter de rug

"Het bekijken van de beelden deed mijn mond open­vallen en mijn hart vullen van geluk. Op de beelden zag ik wat de kinderen achter mijn rug deden. Terwijl ik met de kindjes op de loopbrug aan het benoemen was wat ze buiten allemaal zagen, kwamen er kinde­ren achter mij staan om mee te luisteren en mee te genieten van het kijkmoment. Prachtig!"

"Dat had ik niet verwacht. Je denkt dat de kinderen die niet bij de activiteit betrokken zijn, gewoon aan het spelen zijn en niet mee zijn met het verhaal. Toch zijn ze er­bij betrokken. Dat vind ik zeer verhelderend en is na al die jaren dat ik werkzaam ben in de kinderopvang een nieuw deugddoend inzicht: een echte slok Red Bull. Daar krijg ik vleugels van."

"Tijdens deze opname had ik voornamelijk de lei­ding. Het was vooral ik die initiatief nam om te be­noemen en de kinderen nieuwsgierig maakte. De volgende keer zou ik heel graag hebben dat er een spel wordt gefilmd waarin de kinderen meer zelf initiatief nemen. Ik ben echt benieuwd hoe ze dan zullen reageren op elkaar en ook op mij. Ik kijk er al naar uit!"

Meer informatie? Check dan onze nieuwste publicatie Een nieuw paar ogen.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Hartverwarmers

Maite Mallentjer
Frederik Vincx

Bestel

Zorg & welzijn

Intens spelen in de praktijk

Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw

Bestel

Zorg & welzijn

Groenbeleving met een visuele beperking

Christian Badot
Luc Vanhoegaerden
Herman Vereycken

Bestel

Zorg & welzijn

Sociale media in de kinderopvang - cahierreeks Kinderopvang

Kristof D'hanens

Bestel

Zorg & welzijn

Europees preventiehandboek

Peer van der Kreeft
Annemie Coone
Johan Jongbloet

Bestel

Zorg & welzijn

Samen verbindt

Jurn Verschraegen
Miet Timmers
Reinhilde Peeters

Bestel