Menu

Videocoaching-traject in de kleuterklas

Een nieuw paar ogen. Zo vat een van de leerkrachten van het eerste videocoachingstraject van Artvelde hogeschool het samen. Voor haar is het resultaat van de videocoaching dat ze zelf op een nieuwe manier naar de kinderen, die ze dagelijks ziet, is beginnen kijken.

30-10-2020 - door Giselinde Bracke, Ine Hostyn, Ann Steverlynck, Sofie Verschaeve

Die nieuwe manier van kijken is bewuster, positiever en meer kindgericht. In onze nieuwe publicatie tekenen we de meest sprekende verhalen over videocoaching op. Je krijgt een inkijk in wat videocoaching is. Deze unieke combinatie van handleiding en prentenboek biedt handvaten om de totale ontwikkeling van álle kinderen te ondersteunen via videocoaching, met focus op stimulerende begeleider-kind interacties.

Getuigenis: Leerkracht Elke, 1ste kleuterklas, ’t Fort in Kortrijk  

Tik tak, tik tak... ik hou nog steeds van Tik Tak en ik ben gelukkig niet alleen! Ik vind het zelf leuk om te doen maar ik merk ook dat de kinderen genieten van dit moment. Vandaag is het weer Tik Tak-tijd! De videocoach komt net filmen. Is het wel een goed idee om dit te filmen? De kin­deren zitten immers neer gedurende de activiteit, en zal ik niet heel de tijd in beeld zijn? Maar een glimlach en een knipoog stellen mij gerust. We zullen wel zien...

Toeme, natuurlijk werkt net vandaag mijn muziek niet mee. Dan maar via de computer... Oké, loslaten, Elke, en dat doe ik: het is wat het is. Ik spring op en neer met de dolfijn, verstop een visje onder bekers, teken een grote vis op een bord... Kortom, ik dompel me helemaal onder in mijn Tik Tak-sessie. Natuurlijk zie ik de kinderen genie­ten en kijken en uiteraard hoor ik hen woorden gebruiken maar ik heb toch het gevoel dat ik ook veel bezig ben met de synchronisatie en de activiteit an sich.

Ik ben dan ook heel benieuwd om de beelden te zien. Wat fijn om hun verwondering te zien, hun opengesper­de mondjes en stralende ogen. Lang leve Tik Tak! Maar ik ben ook geweldig verrast.

X., die anderstalig is en weinig Nederlands spreekt, wijst naar een oranje T-shirt wan­neer ik vraag “Welk kleurtje is dit?”, terwijl ik een oranje vis in de lucht houd. Ja, nu zie ik dat hij weet welke kleur het is! Super. Hij kent misschien het Nederlandse woord nog niet, maar kent wel het begrip. Ik voel dat ik in mijn hoofd mijn oordeel over X. aan het bijstellen ben.

Wat verder op de beelden zie ik hem ook zwembewegingen maken bij de grote vis. Het ontroert mij. X. is een druk kind en soms is het niet zo gemakkelijk om telkens vanuit het positieve te kijken, maar nu zie ik zoveel potentieel.

Natuurlijk hoor ik degenen die het hardst roepen terwijl ik bezig ben met de Tik tak-sessie. Maar nu zie ik wie nog betrokken is, wie nog meedenkt. De beelden zorgen er­voor dat ik nog meer geloof in het concept van Tik Tak! Misschien kan ik nog meer halen uit mijn nabespreking? Misschien moet ik minder naar woorden vragen maar meer naar ervaringen? Misschien moet ik nog meer non-verbale taal bevestigen? Op deze manier zie ik niet alleen de kinderen die het woord roepen tijdens de ses­sie, maar zie ik ook X. die zo mooi toont dat hij helemaal mee is.

Dankjewel derde oog!

Meer informatie? Check dan onze nieuwste publicatie Een nieuw paar ogen.

 

Ook interessant

Onderwijs

Verschillen in onderwijs

Bestel

Onderwijs

Tucht voor onderwijspersoneel in stedelijk en gemeentelijk onderwijs

Hildegard Schmidt

Bestel

Onderwijs

De leraar is een team

Luc De Man
Els Gallin

Bestel

Onderwijs

STEM in je klas

Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs OVSG

Bestel

Onderwijs

Woord- en dramalessen voor kinderen

Bestel

Onderwijs

Teamzorg is zelfzorg

Geertrui De Ruytter
Ann Martin

Bestel