Menu

Er bestaat geen slecht weer, enkel slechte kledij

Laat je door slecht weer niet tegenhouden om buiten te gaan spelen. Kinderen houden immers van kleine uitdagingen. Ze leren er veel uit. Kies dus eens de dag met het slechtste weer, ga naar buiten en laat de kinderen vrij spelen.

12-11-2020 -

Door te spelen in uitdagende omgevingen krijgen kinderen zelfvertrouwen en worden ze risicocompetent. Maak vooraf wel goede afspraken met de ouders over het buiten spelen. Welke kledij brengen ze best zelf mee? Wees je ervan bewust dat dit niet voor elke ouder evident is. Zorg dus zelf ook voor reservekledij.

Hang voor elk kind bijvoorbeeld ook een post-it met zijn of haar naam aan de muur. Noteer voor elk kind een situatie waarin het risicovol speelde. Op die manier zal je de kinderen beter kunnen doorgronden. Groepeer daarna ook de post-its: kunnen jullie misschien gelijkaardige manieren van risicovol spelen ontdekken?

Met de RePLAY draaikalender vind je wekelijks - een heel jaar lang - inspiratie om risicovol spelen te ondersteunen bij peuters in de kinderopvang.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Dementie: van begrijpen naar begeleiden

Expertisecentrum Dementie

Bestel

Zorg & welzijn

Een nieuw paar ogen

Giselinde Bracke
Ine Hostyn
Ann Steverlynck
Sofie Verschaeve

Bestel

Zorg & welzijn

Therapeutische tuinen

Terra-Therapeutica

Bestel

Zorg & welzijn

Corona: een momentum voor de woonzorgcentra

Robert Geeraert

Bestel

Zorg & welzijn

Hartverwarmers

Maite Mallentjer
Frederik Vincx

Bestel

Zorg & welzijn

Intens spelen in de praktijk

Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw

Bestel