Menu

Coronacrisis: 4 soorten activiteiten voor buiten

Onlangs werd het belang van ventileren nog eens benadrukt in de strijd tegen het Coronavirus. Maar daarnaast kunnen er natuurlijk ook meer activiteiten buiten worden georganiseerd. Ideaal om frisse lucht op te doen.

12-11-2020 - door Tina Schuddinck

Buiten zijn er heel wat andere activiteiten mogelijk dan binnen. Kinderen kunnen er vrij spelen, maar ook voor geleide activiteiten zijn er veel speelkansen en speelimpulsen. We overlopen vier grote soorten activiteiten met enkele voorbeelden.

1. Avontuurlijk spelen

Buiten kunnen kinderen grenzen opzoeken en mag het al eens iets sneller, wilder, hoger en uitdagender. Kortom, buiten zijn er veel kansen voor avontuurlijk spel. Het komt erop aan om kinderen met risico’s te leren omgaan, risico’s te leren inschatten en hen hier te ondersteunen.

Bijvoorbeeld: crossen met de fiets, klimmen en klauteren, balanceren en evenwicht houden, hindernissen nemen, van de berg rollen, een vuurtje maken, op een (hoogte)parcours spelen, om het hoogst schommelen, op de wipplank of aan het klimrek hangen.

2. Bewegingsactiviteiten

Buiten kunnen kinderen zich uitleven. Ze raken hun energie kwijt en komen zo tot rust. Buiten is er meestal meer ruimte en zijn er meer mogelijkheden om te bewegen. Je kunt buiten op allerlei manieren bewegen: van gewoon stappen tot hard rennen, kruipen en sluipen, fietsen, springen, voetballen, touwtjespringen, enzovoort. Er is voor iedereen wel wat te doen.

Bovendien zijn actieve activiteiten veel aangenamer in een buitenruimte. Ook wanneer kinderen tot rust willen komen, is buiten perfect: las een yoga- of gymnastiekmoment in openlucht in. Werkt altijd!

3. Bouwen en techniek

Kinderen bouwen graag. En buiten kan je toch net dat ietsje groter, ruwer en origineler bouwen dan binnen. Je kan aan de slag met palletten, autobanden, takken en touw of andere natuurmaterialen. Dat biedt verschillende voordelen, omdat het ecologische én herbruikbare materialen zijn.

Bij een bouwhoek of bouwactiviteit is best wel toezicht en ondersteuning nodig. Zorg ook voor voldoende veiligheid door bijvoorbeeld handschoenen, veiligheidshelmen, overalls en genoeg materiaal te voorzien. Tot slot is het ook handig als je ergens buiten je materialen en gereedschap kunt opslaan.

Maar het kan ook kleiner. Bijvoorbeeld een tentenkamp met een laken en wasspelden, keien of takken stapelen, een sneeuwpop maken, een berg bladeren, enzovoort.

4. Lezen, vertellen en filosoferen

Buiten zijn er heel veel taalkansen. Je kan een rijke en gevarieerde woordenschat gebruiken.

Voor de allerkleinsten en kinderen met een andere thuistaal is dit een heel interessante wereld met nieuwe woorden. Verwoord de dingen die je ziet gebeuren. Bijvoorbeeld: er vliegt een vliegtuig over, er zit een spin in het spinnenweb, er kruipt een duizendpoot over het terras, er groeit een paddenstoel in het gras, de grasmachine maait het gras. Of verwoord wat je zelf doet of ziet gebeuren bij de kinderen: kijk hoe groot het zandkasteel is dat jouw vriendje bouwt.

Je kan geluiden nabootsen, bijvoorbeeld het geluid van de wind, de regen, een vogel, een vliegtuig, een grasmachine. En veel zaken benoemen, zoals insecten, planten, gebeurtenissen, kleuren, vormen, structuren. Heel veel verschillende (onbekende) woorden en begrippen kunnen daarbij aan bod komen.

Je kan taal verrijken door een verscheidenheid aan woorden en uitdrukkingen te gebruiken, verbanden te leggen met woorden die kinderen al kennen: dit is een boom met kastanjes aan dus een kastanjeboom, dit kleine bloemetje is een madeliefje, deze plant is dor geworden, hoe zou dat komen?

Buiten kan je veel taal uitlokken door open vragen te stellen en communicatiepogingen van kinderen uit te breiden. Weten jullie wat dit is, hoe dit ruikt, hoe dit smaakt? Wat zien jullie in de wolken? Kinderen kun je uitdagen om te verwoorden wat ze precies aan het doen zijn of hoe ze dingen zullen aanpakken. Maar je kan buiten ook gewoon verhaaltjes lezen, vertellen of filosoferen in het gras of in de wilgenhut.

Meer informatie? Check dan onze publicatie Meer buiten.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Hartverwarmers

Maite Mallentjer
Frederik Vincx

Bestel

Zorg & welzijn

Intens spelen in de praktijk

Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw

Bestel

Zorg & welzijn

Groenbeleving met een visuele beperking

Christian Badot
Luc Vanhoegaerden
Herman Vereycken

Bestel

Zorg & welzijn

Sociale media in de kinderopvang - cahierreeks Kinderopvang

Kristof D'hanens

Bestel

Zorg & welzijn

Europees preventiehandboek

Peer van der Kreeft
Annemie Coone
Johan Jongbloet

Bestel

Zorg & welzijn

Samen verbindt

Jurn Verschraegen
Miet Timmers
Reinhilde Peeters

Bestel