Menu

Waarom mantelzorgers zo belangrijk zijn voor onze woonzorgcentra

In samenwerking met de Hogeschool UCLL lanceren we een gids met tips en tricks voor een structureel beleid ten aanzien van mantelzorgers. De publicatie komt er op vraag van mantelzorgverenigingen en is ook gemaakt in samenwerking met woonzorgcentra en mantelzorgers zelf.

28-01-2021 - door Katrien Peeters, Liesbet Van Vlasselaer

Tegen 1 januari 2023 moeten alle woonzorgcentra een structureel beleid ingevoerd én uitgetest hebben tegenover mantelzorgers. Volgens schattingen zijn er zo’n 600.000 Vlamingen actief als mantelzorger voor hun naasten. Vaak zijn mantelzorgers zichtbaar aanwezig in de thuissituatie, maar lijkt die zorg te stoppen wanneer de naaste verhuist naar het woonzorgcentrum. Niets is minder waar.

Voor mantelzorgers is die verhuis van een familielid of vriend naar een woonzorgcentrum zwaar: het gaat vaak gepaard met gevoelens van onmacht, opluchting, gemis of schaamte. Mantelzorgers moeten nadien ook op zoek naar een nieuwe rol in de omgeving van het woonzorgcentra. Het is voor woonzorgcentra van groot belang om mantelzorgers daarin te ondersteunen en ze nauw te betrekken. Een woonzorgcentrum haalt immers veel voordelen uit een optimale relatie tussen mantelzorgers, bewoners en hun zorgverleners.

Check hier alle praktische informatie over onze publicatie Fijne SOFA-momenten.
Check hier alle informatie over het webinar Fijne SOFA-momenten, georganiseerd door de Hogeschool UCLL. Voor de forfaitaire prijs van 45 euro kan je alle zes ouderenzorg-webinars volgen. Deelnemers aan het webinar kunnen de publicatie na afloop aan kortingstarief aankopen.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Therapeutische tuinen

Terra-Therapeutica

Bestel

Zorg & welzijn

Corona: een momentum voor de woonzorgcentra

Robert Geeraert

Bestel

Zorg & welzijn

Hartverwarmers

Maite Mallentjer
Frederik Vincx

Bestel

Zorg & welzijn

Intens spelen in de praktijk

Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw

Bestel

Zorg & welzijn

Groenbeleving met een visuele beperking

Christian Badot
Luc Vanhoegaerden
Herman Vereycken

Bestel

Zorg & welzijn

Sociale media in de kinderopvang - cahierreeks Kinderopvang

Kristof D'hanens

Bestel