Menu

Waarom mantelzorgers zo belangrijk zijn voor onze woonzorgcentra

In samenwerking met de Hogeschool UCLL lanceren we een gids met tips en tricks voor een structureel beleid ten aanzien van mantelzorgers. De publicatie komt er op vraag van mantelzorgverenigingen en is ook gemaakt in samenwerking met woonzorgcentra en mantelzorgers zelf.

28-01-2021 -

Tegen 1 januari 2023 moeten alle woonzorgcentra een structureel beleid ingevoerd én uitgetest hebben tegenover mantelzorgers. Volgens schattingen zijn er zo’n 600.000 Vlamingen actief als mantelzorger voor hun naasten. Vaak zijn mantelzorgers zichtbaar aanwezig in de thuissituatie, maar lijkt die zorg te stoppen wanneer de naaste verhuist naar het woonzorgcentrum. Niets is minder waar.

Voor mantelzorgers is die verhuis van een familielid of vriend naar een woonzorgcentrum zwaar: het gaat vaak gepaard met gevoelens van onmacht, opluchting, gemis of schaamte. Mantelzorgers moeten nadien ook op zoek naar een nieuwe rol in de omgeving van het woonzorgcentra. Het is voor woonzorgcentra van groot belang om mantelzorgers daarin te ondersteunen en ze nauw te betrekken. Een woonzorgcentrum haalt immers veel voordelen uit een optimale relatie tussen mantelzorgers, bewoners en hun zorgverleners.

Check hier alle praktische informatie over onze publicatie Fijne SOFA-momenten.
Check hier alle informatie over het webinar Fijne SOFA-momenten, georganiseerd door de Hogeschool UCLL. Voor de forfaitaire prijs van 45 euro kan je alle zes ouderenzorg-webinars volgen. Deelnemers aan het webinar kunnen de publicatie na afloop aan kortingstarief aankopen.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel