Menu

In de pers: Wat met de mantelzorger als de naaste naar het woonzorgcentrum verhuist?

Als de persoon voor wie een mantelzorger al jaren heeft gezorgd naar een woonzorgcentrum verhuist, betekent dat ook voor die laatste een gevoelige verandering. Het expertisecentrum Health Innovation van UCLL Research & Expertise deed de afgelopen drie jaar onderzoek naar de rol van mantelzorgers in WZC. De lessen daarvan zijn gebundeld in een nieuwe publicatie, die de afgelopen week ook het nieuws haalde.

05-03-2021 -

Liesbet Van Vlasselaer, onderzoeker UCLL: “Mantelzorgers vinden niet zomaar hun plek in het WZC. De verhuis van hun naaste kan gepaard gaan met onmacht, opluchting, gemis en zelfs schaamte. De centra zijn zelf ook zoekende naar de invulling van de nieuwe rol die de mantelzorger op zich kan nemen in hun werking. Het kan zeker optimaler, voor alle betrokkenen.”

“Een zorglandschap zonder mantelzorgers kan niet bestaan. Ze zijn onmisbaar in het opvullen van leemtes waar de betaalde zorgverlening tekort schiet. Bijvoorbeeld: een buurvrouw die ’s morgens al de rolluiken omhoog komt doen,” zegt Liesbet Van Vlasselaer, onderzoeker bij UCLL. Ook in de WZC werd hun belang de voorbije maanden terug scherp gesteld: meer dan ooit bleek dat het zoeken naar verbinding met de mantelzorger een veel krachtiger instrument was dan het inzetten op een zoveelste technologisch hulpmiddel.

Het nieuwe woonzorgdecreet noopt WZC er ook toe om mantelzorgers een plek te geven. Tegen 1 januari 2023 moeten de centra een beleid uitgetest én ingevoerd hebben tegenover mantelzorgers. Eén van de uitgangspunten daarbij is dat die laatste volwaardige partners blijven in de zorg en ondersteuning voor hun naaste, ook wanneer deze verhuist naar een residentiële setting.

Viv Gemoets is al jaren mantelzorger voor haar moeder: “Ze is nu al enkele jaren opgenomen in een woonzorgcentrum. De dag dat ik het advies van haar behandelend arts kreeg dat zij niet meer in staat was om alleen in haar huis te wonen, kan ik mij nog levendig voor de ogen halen. Er ging toen veel door mijn hoofd, veel vragen, veel bezorgdheden, veel onduidelijkheden, weinig antwoorden.”

Het expertisecentrum Health Innovation van UCLL Research & Expertise bekeek de periode vóór, tijdens en zes maanden na de verhuis van de naaste naar het WZC. Ze komen nu naar buiten met antwoorden op vragen als ‘Levert het open-deuren beleid wel iets op?’, ‘Wat kan een mantelzorger nog betekenen in een WZC?’ en ‘Hoe werk je best samen met een mantelzorger die door jaren ervaring zelf een expert is geworden?’.

Een voorbeeld. “Het is bijzonder zinvol dat een WZC de mantelzorger al leert kennen, vóór de verhuis van de naaste. Dat biedt een kans om verwachtingen te bespreken en op elkaar af te stemmen,” zegt Liesbet Van Vlasselaer. Ilse Liesmons, directeur Bewonerszorg WZC Ocura (Montenaken) liet zich al inspireren door de gids: “Hij komt op een ideaal moment omdat de tijd nu rijp is om oude projecten nieuw leven in te blazen en nieuwe projecten op te starten, samen met de mantelzorgers en met ondersteuning van de inspiratiegids.”

Overzicht persartikels:

Check hier alle praktische informatie over onze publicatie Fijne SOFA-momenten.

UCLL

Ook interessant

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel