Menu

Buurtbudget voor een sterkere sociale cohesie

De methodiek van het buurtbudget is een goed instrument om de sociale cohesie in de buurt te versterken. Je focust immers op laagdrempelige ontmoetingen in de buurt. We overlopen wat je met het buurtbudget allemaal kunt bereiken.

01-06-2021 -

De methodiek van buurtbudget is een goed instrument om de sociale cohesie in de buurt te versterken. Dit is zeker voor de meer kwetsbare buurtbewoners van belang. Daarnaast zorgt buurtbudget ervoor dat verschillende sociale groepen die in normale omstandigheden niet met elkaar in contact komen, dat nu wel zullen doen.

Hieronder gaan we meer in detail in op wat je met buurtbudget kunt realiseren op het vlak van sociale cohesie.

De buurt leert elkaar kennen

Buurtbudget kan ertoe bijdragen dat buren elkaar beter leren kennen. Soms uit dit zich slechts in kleine ontmoetingen. Denk hierbij aan een babbeltje op de stoep. Ook krijgen buurtbewoners een beter idee van wie waar woont in hun buurt. Dit zorgt ervoor dat bewoners zich meer op hun gemak voelen in hun eigen buurt. Dit betekent niet noodzakelijk dat buren beste vrienden worden. Zelfs kleine ontmoetingen kunnen erg waar­devol zijn12, ze kunnen buurtbewoners het gevoel geven dat ze erbij horen, dat ze in een warme buurt wonen.

Samenhorigheid

Door samen te werken aan een concreet idee, een concreet initiatief, leren buurtbewoners elkaar ook op een positieve manier kennen. Dit samenwerken aan iets zorgt voor een sterkere samenhorigheid, een ‘wij-gevoel’, onder de betrokken buurtbewoners. Mensen worden trots op hun buurt.

Samen doen

Buurtbudget kan buurtbewoners ook aanzetten om zich te engageren in de buurt. Doordat buurtbewoners zelf concrete ideeën voor hun buurt uitwerken, nemen ze zelf ook meer initiatief om iets te organiseren voor en met de buurt. Sociale activiteiten in de buurt (zoals spelletjesnamiddagen, een kerstmarktje,…), elkaar hierover informeren (bv. via een eigen buurtkrantje,…). Het samen werken door het buurtbudget leidt dus tot samen doen.

Solidariteit

Door samen te werken leren buurtbewoners ook elkaars talenten kennen en erkennen ze de toegevoegde waarde van ieders aanwezigheid in de groep. Een verregaander effect van de methodiek is dat buurtbe­woners voor elkaar opkomen. Niet enkel de methodiek op zich wil inclusie van kwetsbare groepen bevorderen, ook buurtbewoners geraken hiervan overtuigd door met elkaar samen te werken. De solidariteit onder buren neemt toe.

Voor kwetsbare buurtbewoners: minder eenzaamheid

Voor sommige buurtbewoners die zich eenzaam voelen, kan buurtbudget ertoe bijdragen dat ze zich minder eenzaam voelen. Uit een bevraging blijkt dat buurtbewoners die een hechte band missen, de werkgroep als een hechte groep ervaren. Voor hen heeft buurtbudget dus mogelijk nog meer impact dan voor buurtbe­woners die al een sterk netwerk hebben. Het buurtbudget helpt hen om sociale eenzaamheid tegen te gaan. Het biedt hen een laagdrempelige kans tot ontmoeting, om nieuwe mensen in de buurt te leren kennen.

Het kleine helpen

Elkaar beter leren kennen kan er daarnaast ook voor zorgen dat buurtbewoners elkaar meer helpen dan voorheen, zelfs met zaken die niets met het buurtbudget te maken hebben. Omdat ze elkaar beter kennen, neemt hun vraag- en handelingsverlegenheid af. Hulp vragen aan je buren doe je immers niet snel (vraag­verlegenheid). Daarnaast ervaren we vaak een drempel om anderen te helpen; we willen ons niet moeien (= handelingsverlegenheid). Elkaar kennen is een eerste stap om hier overheen te raken.

Meer informatie? Check onze publicatie Buurtbudget

Ook interessant

Sociaal beleid & werk

Bouwen aan een breed sociaal beleid (Cahier 5): Maatschappelijk werk | Print zonder abonnement

Peter Cousaert
Hans Grymonprez
Maria Bouverne-De Bie
Marjolijn De Wilde
Griet Briels
Katty Creytens
Katrien Boone

Bestel

Sociaal beleid & werk

Bouwen aan een breed sociaal beleid (Cahier 7): Vrije tijd, een hefboom voor sociaal beleid | Print zonder abonnement

Hans Grymonprez
Griet Briels

Bestel

Sociaal beleid & werk

Bouwen aan een breed sociaal beleid (Cahier 2): Vermaatschappelijking | Print zonder abonnement

Griet Roets
Dany Dewulf
Joris De Corte
Koen Hermans
Katrien Segers

Bestel

Sociaal beleid & werk

Bouwen aan een breed sociaal beleid (Cahier 6): Van impact naar impactgedreven handelen | Print zonder abonnement

Hans Grymonprez
Griet Briels

Bestel

Sociaal beleid & werk

Bouwen aan een breed sociaal beleid (Cahier 11): Inclusief samenleven: lokale besturen als spil bij integratie en inburgering | Print zonder abonnement

Hans Grymonprez
Griet Briels

Bestel

Bestuur & organisatie, Sociaal beleid & werk

Pakket codex lokaal bestuur + codex maatschappelijke dienstverlening

Peter Hardy
Piet Van Schuylenbergh
Pieter Vanderstappen
Anne-Marie Vastesaeger
Marian Verbeek

Bestel