Menu

Auteur in de kijker: Bjorn Rondags

Bjorn is werkzaam als ergotherapeut in Tongelsbos in Westerlo, een school voor buitengewoon lager onderwijs. Daarnaast heeft hij zijn eigen onderneming, Praktijk Rondags, waar hij zowel massages als ergotherapiesessies aanbiedt.

23-08-2021 -

Bjorn Rondags is geboren in Bilzen. Hij volgde de opleiding Ergotherapie aan de PXL, waar hij eveneens het postgraduaat ‘Behandeling van kinderen met leer- en ontwikkelingsproblemen’ volgde. Bjorn is werkzaam als ergotherapeut in Tongelsbos in Westerlo, een school voor buitengewoon lager onderwijs. Daarnaast heeft hij zijn eigen onderneming, Praktijk Rondags, waar hij zowel massages als ergotherapiesessies aanbiedt. Hij schreef voor uitgeverij Politeia de publicatie Speel het eens anders.

“Iedereen heeft wel enkele gezelschapsspellen in de kast staan. Meestal worden die spelletjes gespeeld voor het fungehalte. Maar je kan spellen (ook bekende zoals UNO, Rummikub of Twister) ook omvormen om bepaalde doelen mee te bereiken. Met een spel kan je ook bepaalde aan te leren vaardigheden oefenen. Spelenderwijs zal het kind dus geprikkeld worden", vertelt Bjorn. Spelmateriaal kun je dus vaak op verschillende manieren gebruiken. "Je hebt geen honderd verschillende spellen nodig om allerhande doelen te trainen. Het is eerder tegenovergesteld, met één spel kun je honderd doelen trainen. Daarom dat ik het belangrijk vond om dit boek uit te brengen", aldus Bjorn.

"Als therapeut ben je steeds zoekende om je therapieën te vernieuwen. Het doel van het boek is om kinderen op een speelse manier te laten leren. Iedereen die werkt of omgaat met kinderen, kan het gebruiken. We merken dat ‘spel’ doorheen de jaren veranderd is. Sedert een aantal jaren is de game-industrie in opkomst. We zijn zeker niet tegen gamen, zolang het verantwoord gebeurt. Het gamen kan voor kinderen dan ook een uitlaatklep of ontspannend moment betekenen. Al proberen we met dit boek een hand te reiken naar de ‘oudere’ spellen. Bij deze spellen kan het kind eveneens ontspannen, competitief spelen, enzovoort."

"Zoals we aangaven zullen kinderen sneller kiezen om op een spelende manier te leren dan op papier. Met dergelijke spellen zijn er diverse mogelijkheden. Dus durf het zeker eens anders te spelen“, besluit Bjorn.

Meer informatie? Check onze publicatie Speel het eens anders.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel