Menu

Let op voor allergieën in de opvang: vermijd kruisbesmetting!

Een minieme inname van een bepaald voedingsmiddel kan al tot een hevige allergische reactie leiden. Hygiënisch werken en gezond verstand gebruiken is dus de boodschap.

21-10-2021 -

Een kruisbesmetting ontstaat wanneer een voedingsmiddel direct of indirect (bv. door een lepel) in contact komt met een allergeen.

Werk steeds met schoon materiaal dat in goede staat is. Een mixer, microgolfoven, snijplank, pureestamper … zijn voorbeelden van keukenmateriaal waaraan gemakkelijk restjes blijven plakken. Bij het volgende gebruik kan dit een kruisbesmetting uitlokken. Was materiaal na gebruik grondig met reinigingsmiddel en warm water, spoel goed af en droog af met een schone handdoek.

Kies een leverancier die je vertrouwt en waarvan je weet dat hij hygiënisch te werk gaat. Wanneer je voedingsmiddelen ontvangt waarmee al een kruisbesmetting gebeurd is, kan dit niet meer ongedaan worden gemaakt. Dit is moeilijk te controleren, kies dus voor een betrouwbare leverancier en maak goede afspraken.

Organiseer je werk op een doordachte manier om kruisbesmetting te voorkomen.

  • Richt je keuken, eetruimte en opslagplaats zo in dat je hygiënisch kunt werken.
  • Werk volgens het principe van de voorwaartse beweging. Deze methode bestaat uit het eenrichtingsverkeer van de voedingsmiddelen, de afwas en het afval. Dit wil zeggen dat je keukenactiviteiten zich gaandeweg verplaatsen van de niet bereide (‘vuile’) voedingsmiddelen naar de bereide (‘propere’) voedingsmiddelen. Ook de afwas moet steeds in een richting circuleren en mag niet in contact komen met proper materiaal en bereide voedingsmiddelen. Het afgewassen materiaal mag niet in contact komen met vuil materiaal of afval.
  • De toegang tot de keuken wordt beperkt tot het keukenpersoneel en eventueel de kinderbegeleiders, gedurende alle stappen van de maaltijdbereiding.
  • Als er uitzonderlijk eens iemand anders aanwezig is, moet die dezelfde hygiënemaatregelen respecteren.
  • Als je een maaltijd bereidt, mag je ondertussen niet schoonmaken, linnen wassen, vuilnisemmers manipuleren of kinderen verluieren.

Tips

  • Heb je kinderen met een zware allergie, was dan eerst hun materiaal. Het afwaswater is nog schoon, wat de kans op kruisbesmetting verkleint.
  • Om kruisbesmetting te voorkomen, gebruik je bijvoorbeeld meerdere snijplanken in verschillende kleuren. Reserveer één kleur voor één type voedingsmiddel. Zo wordt in de keuken vaak een rode plank voor rauw vlees gebruikt en een groene plank voor het versnijden van groenten.

 

Meer lezen over kruisbestuiving en allergieën? Check onze publicatie Omgaan met allergenen.
Check de volledige cahierreeks kinderopvang.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel