Menu

Op welke bedden laat je kinderen in de opvang best buitenslapen?

Kinderen die buitenslapen. We kennen het uit verhalen over de Scandinavische landen. De laatste jaren zijn er steeds meer kinderopvanglocaties in België hiermee gestart. Eens gestart, zijn de ervaringen vaak zo positief dat er volop verder op ingezet wordt. Maar hoe start je hier nu eigenlijk mee in de kinderopvang?

13-01-2022 -

Hoe zorg je ervoor dat dit veilig verloopt? Hoe neem je dit mee in jouw team? En naar de gezinnen? Wat heb je allemaal nodig?

Om al deze en andere vragen te beantwoorden, is er het Cahier Buitenslapen. In het cahier kan je achtergrondinformatie, een stappenplan, praktische tips en lokale praktijken terugvinden. Alles om jou op weg te helpen bij het buitenslapen.

Welke bedden kan je gebruiken om kinderen veilig buiten te laten slapen en hoe gebruik je deze veilig? Je vindt in het cahier terug waar je rekening mee moet houden om deze bedden een plek in de buitenruimte te geven en hoe je het onderhoud kan aanpakken.

Let op: bedden buiten kunnen de binnenbedden niet vervangen. Kinderen die op hetzelfde moment willen slapen, moeten elk in een apart bed kunnen slapen. Bij het buitenslapen geldt dat elk kind dat buitenslaapt in een veilig bed buiten ook binnen in een apart en veilig kinderbed moet terechtkunnen.

  • Neem de informatie door en bekijk (met het team) welke bedden in de buitenruimte een plek kunnen krijgen.
  • Gebruik buitenbedden die de bestaande richtlijnen rond een veilig kinderbed volgen. Er bestaan geen aparte richtlijnen voor bedden die buiten gebruikt worden. Deze richtlijnen worden bij de buitenslaaphuisjes aangevuld met ventilerende, niet flexibele wanden om het buitenslaaphuisje te vrijwaren van insecten en andere dieren, zoals katten.
  • Bij voorkeur is het bed vervaardigd uit duurzame materialen die bovendien tegen wisselende weersomstandigheden kunnen.

Praktijkvoorbeeld: Rustbedden, groepsopvang Stad Gent – kinderdagverblijf De Droomboom

“ Bij De Droomboom werd vanuit een grote interesse gestart met het buitenslapen. Om niet te groots te beginnen, kozen ze ervoor om enkele rustbedden aan te kopen voor de oudere kinderen en zo het buitenslapen te leren kennen en ervaren. Nu slapen er reeds enkele kinderen haast elke dag (afhankelijk van de weersomstandigheden) buiten op de rustbedden op de overdekte terrassen met zonwerende luifels op de eerste verdieping. Aan de voorzijde van het gebouw staan er bomen en aan de achterzijde ligt de tuin. De kinderen slapen aan de kant van de bomen, waar ze genieten van het buitenslapen en beschut liggen tegen wind, regen en zon. Het aantal bedden is voorlopig eerder beperkt maar later willen ze graag uitbreiden met de aankoop van één of meerdere buitenslaaphuisjes.”

Wil je nog meer tips & tricks over buitenslapen? Bekijk dan onze publicatie BuitenslapenDit cahier maakt deel uit van onze cahierreeks Kinderopvang. Meer informatie over deze reeks vind je hier.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel