Menu

Ontdek ons werkboek over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking!

Mensen met een verstandelijke beperking worden dezer dagen ook ouder. Sommigen krijgen dementie, en dat zijn niet alleen de mensen met Down-syndroom. Dementie is een relatief nieuwe problematiek in de zorg voor en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking. Dit stelt je mogelijk tot uitdagingen om daarmee om te gaan.

13-01-2022 -

De cursus Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking wordt georganiseerd door en is eigendom van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Het doel van het werkboek dat bij deze vorming hoort, is dat je datgene wat je als deelnemer in de vorming leerde over langere tijd vasthoudt en gericht vertaalt voor de persoon of personen die je ondersteunt.

Het is een ‘werk’-boek: het is dus de bedoeling dat je noteert, aanvult, aanduidt wat je belangrijk vindt, aan de slag gaat met oefeningen, verwijzingen naar extra materiaal of literatuur, elementen meeneemt naar andere ondersteuners, ...

Het uiteindelijke doel is dat je aan de hand van het werkboek een plan opstelt dat beschrijft wie deze cliënt met dementie is, hoe zijn of haar levenskwaliteit eruit ziet op verschillende domeinen, welke ondersteuning daarbij nodig is en welke acties kunnen en zullen worden opgenomen om deze zorg te verbeteren. Op die manier verbeter je de levenskwaliteit van de cliënt omdat je de kwaliteit van de ondersteuning verbeterde. Je vindt ook het kader van dit begeleidingsplan in het werkboek.

Tijdens de cursus kan je al heel wat in het werkboek invullen, dat je in dit begeleidingsplan kan opnemen. Als je na thuiskomst – liefst samen met andere ondersteuners – verder werkt in het werkboek en dit plan verder aanvult, geef je richting aan de acties die je daarna onderneemt.

Heel wat voorzieningen hanteren al een dergelijk ondersteuningsplan. In de praktijk kan dat nogal eens verschillen van naam. Ideaal is als je beide plannen met elkaar verbindt. Op die manier integreer je je nieuwe kennis in de bestaande werking van je organisatie.

Leidinggevenden die de cursus volgen, kunnen met een beleidsplan aan de slag. Je kan tijdens en na de cursus in beeld brengen hoe het zit met missie en visie op cliënten met een verstandelijke beperking en dementie, hoe personeelsaspecten eruit zien, hoe je samenwerkt met anderen, of je de wetgeving voldoende kent en toepast, wat de impact is van het ondersteunen van mensen met dementie op henzelf, medebewoners, ondersteuners. Je krijgt een kader om verbeteracties op te zetten.

Meer informatie over de vorming van het Expertisecentrum vind je hier
Meer informatie over het werkboek vind je hier!

Ook interessant

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel