Menu

De nieuwste financieringsregels van de residentiële ouderenzorg

Sinds 1 januari 2019 is de financiering van de zorg in de woonzorgcentra, de centra voor kortverblijf en de centra voor dagverzorging in handen van de Vlaamse overheid.

13-01-2022 -

Als eerste wapenfeit bracht Vlaanderen de financiering van de ouderenzorg onder de Vlaamse sociale bescherming, een extra vangnet bovenop de sociale zekerheid voor mensen die veel zorg nodig hebben.

Stapsgewijs heeft de Vlaamse overheid plannen om de financiering van de ouderenzorg meer persoonsvolgend te maken. De contouren van deze toekomstplannen werden verankerd in het decreet Vlaamse sociale bescherming.

Zo bepaalt het decreet dat de financiering van de ouderenzorg zal uitgesplitst worden in twee delen:

  • een zorgticket voor de gebruiker, gebaseerd op een BelRAI-inschaling. Met dat zorgticket kan men via een derde-betalersysteem zorg inkopen bij een erkende zorgvoorziening;
  • een organisatiegebonden financiering van de kosten die niet gelinkt zijn aan het zorgzwaarteprofiel van een persoon.

De Vlaamse overheid mikt op juni 2023 om met de BelRAI-inschaling van start te gaan in de Vlaamse woonzorgcentra. Tot het zover is, behoudt Vlaanderen de gekende financieringsregels met enkele aanpassingen, zoals de omslag naar digitale gegevensuitwisseling en de maandelijkse facturatie.

In het handboek Financiering residentiële ouderenzorg dat sinds kort in een nieuw jasje zit, bespreekt Evi Beyl de huidige financieringswijze van de zorg in de woonzorgcentra, de centra voor kortverblijf en de centra voor dagverzorging en wordt de toekomstige persoonsvolgende financiering die nog in ontwerp is, voorlopig buiten beschouwing gelaten.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel