Menu

De aanloop naar de centrale toetsen in de podcast van Buiten de Krijtlijnen

Het debat rond de Vlaamse toetsen woedt volop. In het schooljaar 2023 - 2024 komen ze er dan echt. Dan zullen er zowel in het tweede middelbaar als in het vierde jaar basisonderwijs centrale toetsen afgenomen worden. Later, in 2025-2026, volgt ook het zesde middelbaar.

02-06-2022 -

Volgend jaar start zowel in het vierde leerjaar als in het tweede middelbaar alvast een vooronderzoek en worden de toetsen getest. Voorlopig zijn er nog heel veel vragen en onduidelijkheden over het hoe en waarom van de toetsen. Een panel van experts bespreken deze vragen in de podcast van Buiten de krijtlijnen. Bij deze experts ook Kris Denys, beleidsmedewerker OKO, het Overleg Kleine Onderwijsverstrekkers en een van de editors van het cahier Vlaamse toetsen, waar vandaan en waar naartoe? uit de reeks Beleid voeren in onderwijs.

Met dit themanummer wil de redactie van de reeks bijdragen aan het debat in de aanloop naar het gebruik van Vlaamse, gevalideerde, gestandaardiseerde en genormeerde toetsen. Het themanummer wil niet polemiseren of sturend opiniëren, dan wel elementen en stemmen in het debat brengen en waar mogelijk onderbouwde antwoorden geven op de eerder vermelde drempels in de discussie.

We vertrekken vanuit de vraag: ‘Waar willen en kunnen we naartoe met de inbreng van Vlaamse toetsen in de evaluatiepraktijk?’. Voor antwoorden op deze vraag deden we ook een beroep doen op enkele experten en op stemmen van het onderwijsveld zelf.

De podcast kan je hier beluisteren: https://buitendekrijtlijnen.simplecast.com/episodes/103-teacher-tapp-11-debat-centrale-toetsen
Wil je meer lezen over de Vlaamse toetsen? Check dan hier ons cahier: https://www.politeia.be/nl/publicaties/286674-vlaamse+toetsen

 

Ook interessant

Onderwijs

Leer Lokaal Verzamelmap

OVSG

Bestel

Onderwijs

Iedereen telt

Luc De Man
Marc Van den Brande

Bestel

Onderwijs, Personeel, Politie & veiligheid

Een job bij de politie | 7de editie (het oude: ik word politie-inspecteur)

Bart De Cocker
Fanny De Maeght
Kevin De Vlieger
Nathalie Adam

Bestel

Onderwijs

De toekomst van het onderwijs aan jonge kinderen

Bestel

Onderwijs

Gemeentelijk onderwijs: verzelfstandigen en samenwerken

Jurgen Bal

Bestel

Onderwijs

Zeg het maar

Vera Van de Velde

Bestel