Menu

Getallen splitsen met Uno!

Wanneer men het spelaanbod van twintig jaar geleden vergelijkt met dat van nu, kan men er niet omheen dat gamen vandaag een grote invloed heeft op kinderen. Er zijn tegenwoordig nog maar weinig kinderen die niet dagelijks achter een computer, tablet of ga­metoestel zitten.

22-09-2022 -

Het is natuurlijk ook niet evident om kinderen de hele tijd te animeren. Door de maatschappelijke drukte, het werk van de ouders, de huishoudelijke ta­ken … gebeurt het dat ouders simpelweg de kin­deren achter de tv of tablet plaatsen, omdat het een makkelijke oplossing biedt. De kinderen zijn rustig en de ouders kunnen doorwerken aan hun taken of even bekomen van hun druk­ke dag. Nochtans zijn dit eveneens momenten waarop een kind gewoon met spelmateriaal kan spelen.

Gezelschapsspellen zijn al lang aanwezig in de maatschappij. Toch kan de kennis en het inzicht in de educatieve waarde van de spellen verder verdiept worden. Er is veel meer uit gezelschaps­spellen te halen dan op het eerste gezicht de bedoe­ling is. In het boek ‘Speel het eens anders’ worden de bekende spellen gehanteerd om leerdoelen, zoals bijvoorbeeld cijferherkenning of maaltafels uit de wiskunde, te oefenen. De nadruk ligt hierbij op het automa­tiseren van de processen via spel. Omdat leren een van de belangrijkste doelen is van een kind dat wil opgroeien, moet men voldoende inzetten op het automatiseren. Door vaardigheden vaak te herhalen, vaak te doen, gaan die steeds beter verlopen. Het doel van het boek is om via spel en spelen te komen tot automatiseren. Een ge­zelschapsspel kan bijvoorbeeld gebruikt worden om dat automatiseren te oefenen. Met dit boek trachten we een mindset te creëren die aantoont dat elk spel een medium kan zijn om bepaalde doelen te bereiken. Het materiaal dat zich in de speldozen bevindt, kun je op verschillende manieren gebruiken. Je hebt geen honderd verschillende spellen nodig om allerhande doelen te trainen. Het is juist één spel dat je op verschillende ma­nieren kunt toepassen, zodat er honderd andere doelen kunnen worden getraind.

Ontdek hier hoe je Uno kan gebruiken om getallen te leren splitsen.

Ook interessant

Zorg & welzijn

PEP-talk voor toekomstige ouders

Habadia El Asjadi
Najua El-Fakeh
Maëlle De Coninck
Kim Van Hoof

Bestel

Zorg & welzijn

Handboek financiering residentiële ouderenzorg | Print + digitaal met abonnement

Evi Beyl

Bestel

Zorg & welzijn

Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking (werkboek)

Expertisecentrum Dementie

Bestel

Zorg & welzijn

HealthLi Buurtkompas

Joke Coussement
Leen Haesaert
Karolien Baldewijns

Bestel

Zorg & welzijn

Veerkracht is meerkracht

Inge Pasteels
Jan Smits
François Didden
Simon Ashworth

Bestel

Zorg & welzijn

Ik zie je niet ... maar wel graag

Kim Bastaits
Inge Pasteels

Bestel