Menu

Studiedag Ouderenzorg in veilige handen – De kracht van multidisciplinaire samenwerking

Elke week worden in Vlaanderen gemiddeld 20 meldingen gemaakt van geweld bij ouderen. Dat blijkt uit gegevens van het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling (VLOCO), de CAW’s (Centra Algemeen Welzijnswerk) en hulplijn 1712. Dit cijfer is jammer genoeg een onderschatting, ouderen durven dikwijls niet aan de alarmbel te trekken en erover praten.

09-11-2022 -

Met de studiedag ‘Ouderenzorg in veilige handen’, die doorgaat op 1 december, willen Odisee i.s.m. VLOCO graag het taboe rond dit thema doorbreken én dieper ingaan op hoe de verschillende zorgprofessionals en actoren samen het verschil kunnen maken.

In de voormiddag wordt het thema benaderd vanuit twee invalshoeken:

  • In het buitenland bestaan er al jaren multidisciplinaire units om ouderenmis(be)handeling op een gesystematiseerde en gestructureerde manier te lijf te gaan. Waar staan we in Vlaanderen? Hoe werken verschillende professionals nu samen? En via welke aanpak doen ze dit? Is het wenselijk dat we meer ‘samen in bad gaan’ zoals dit in bepaalde andere landen het geval is? Indien ja, hoe doen we dit dan best? Dr. Evi Verdonck van UCLL licht al deze vragen toe.
  • Els Messelis en Lily De Clercq presenteren nadien een multifactorieel model om het stappenmodel gestructureerd uit te werken en om de multidisciplinaire samenwerking aan te zwengelen.

De namiddag bestaat uit een debat met een diverse waaier van professionals uit het veld (o.m. Dieter Vanoutrive, bewindvoerder en waarnemend vrederechter, en Paul Cappelier (verpleegkundige en voorzitter Belgische Federatie voor zorgkundigen) om te bestuderen hoe we interventies kunnen ontwikkelen die er echt toe doen. Nadien duiken we a.d.h.v. een aantal concrete vragen de eigen praktijk in.

De dag wordt afgesloten met een aantal tips en tricks en er wordt stilgestaan bij de rol van het VLOCO: hoe kunnen zij nog meer als spilfiguur fungeren om alle radertjes in het wiel goed met elkaar te laten samenwerken?

Het gedetailleerde dagprogramma en praktische info kan je hier vinden.

Schrijf je snel in, want de inschrijvingen worden afgesloten op maandag 21 november 2022 om 12u. Inschrijven kan hier.

Interessante boeken in verband met ouderenmis(be)handeling:
Ouderenmis(be)handeling, praat erover! (VLOCO)
Buiten de lijnen kleuren (Els Messelis)

Ook interessant

Zorg & welzijn

Voedingszorg voor ouderen

Marleen Van Loo
Ellen Schutyser

Bestel

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel