Menu

Groen, je mentale boost

Margot Cloet over ‘Groen, je mentale boost’: “Een must-read voor al wie het welzijn van zijn zorgmedewerkers hoog in het vaandel draagt”

06-02-2023 -

Medewerkers zijn voor de zorg het hoogste goed. Alle verhalen over efficiëntie en automatisering ten spijt. Zonder medewerkers geen zorg, zonder medewerkers valt alles stil. Ze zijn de kracht én de achilleshiel van ons zorgsysteem. Dat maakte de coronapandemie kristalhelder. Niet de bedden, de kamers of de apparatuur waren het knelpunt om de patiënten zorg te geven, maar de beschikbare mensen om diagnoses te stellen, te verzorgen en te monitoren. Kortom, het systeem draaiende te houden.

De zorg in ons land is van goede kwaliteit, maar de motor sputtert de laatste tijd steeds vaker. De sector likt zijn wonden van best heftige jaren. Veel mensen zijn tijdens de coronacrisis erg diep gegaan. Zorgmedewerkers krijgen echter onvol­doende de kans om te recupereren. Het probleem van de personeelsschaarste neemt ondertussen immers gigantische proporties aan. Het lijkt wel een vicieuze cirkel. Veel medewerkers gaan met pensioen of kiezen voor andere kansen op een arbeidsmarkt vol mogelijkheden en minder jongeren stromen in. Voor hen die blijven stijgt de werkdruk nog meer, want de vraag naar zorg neemt niet af, integendeel.

Meer dan ooit groeit het inzicht dat we vooral zorg moeten dragen voor wie nu in de zorg werkt, zodat we ook hen niet massaal kwijtspelen. En dus moeten we het werk werkbaarder maken en druk van de ketel halen. Zorgen voor het welzijn van onze medewerkers staat met andere woorden bovenaan de prioriteitenlijst van onze HR-verant­woordelijken. Dit boek over wat groen en natuur in dit verhaal kunnen betekenen, is voor hen een welkom geschenk.

Want ook dat was een belangrijke les die de pandemie ons heeft geleerd, of voor velen zelfs een ontdekking … De kracht van de natuur, van groen, van contact met aarde, lucht, water en landschap. De eenvoudige geneugten van de buitenlucht, met een positief effect op lichaam en geest, op hart en handen.

We associëren zorgsettings zelden met oases van groen, waar er plaats is voor natuurbeleving. Maar het kan: met een gemotiveerd team en een creatieve aanpak kan je kiezen voor een vergroe­ning van je zorgomgeving, met een positief effect op het welzijn van het personeel. Het boek ‘Groen, je mentale boost’ zet je op de goede weg. Vertrekkende van een gedegen wetenschappelijke onderbouwing, reiken de auteurs handvaten aan om werk te maken van een groene boost voor je zorgorganisatie. Ze bieden je inspiratie en aanbevelingen voor tuinontwerp en bieden inzichten hoe je je medewerkersbeleid kan ‘vergroenen’. Een must-read voor al wie het welzijn van zijn zorgmedewerkers hoog in het vaandel draagt.

Benieuwd naar het boek? Lees het hier

Ook interessant

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel