Menu

Sexting komt op steeds jongere leeftijd voor!

Sarah Van Laarhoven is medewerkster bij Pimento, een Vlaams kenniscentrum dat vormingen rond seks en relatie geeft aan jongeren. Ze geeft vaak vormingen over deze thema’s in scholen. “Wanneer ik de vraag stel wie al ooit een naaktfoto kreeg, gaat 90 procent van de handen in de lucht.” Sexting komt op steeds jongere leeftijd voor. “Al vanaf het eerste middelbaar, zeker niet alleen in de latere jaren. Zodra de jongeren de overgang maken van het lager na het secundair onderwijs, komen ze ermee in contact.”

08-02-2023 -

Veel jongeren vinden het aantal volgers op hun sociale media belangrijk, waardoor daar geregeld mensen tussen zitten die ze niet kennen. “Ook langs die weg kunnen ongevraagde foto’s binnenkomen”, aldus Van Laarhoven. Het is overigens geen fenomeen dat alleen maar in de richting van jongens naar meisjes gebeurt. De eerste keer schrikken jongeren, maar na de tweede of derde keer is dat al een stuk minder. “Het wordt een normale zaak. Ze vertellen dat ze niet op zo’n berichten ingaan en de foto’s simpelweg verwijderen, maar aangenaam vinden ze het niet.”

Van Laarhoven benadrukt dat we ongewenste naaktfoto’s niet als het nieuwe normaal mogen beschouwen. “Het blijft een vorm van seksueel overschrijdend gedrag, dat hoeven we zeker niet te accepteren.”

Precies daarom is het belangrijk om met jongeren over dit thema in dialoog te gaan. “Aangeven waar grenzen liggen, wat je moet doen als je zoiets krijgt, of je wel of niet moet reageren, of je zo’n beelden mag doorsturen: zo’n waarden- en normenpakketje mag meer aan bod komen tijdens de lessen. Het thema sexting is opgenomen in de leerdoelstellingen, maar vaak zijn de gesprekken erover zwartwit, met een verwijtend vingertje dat je maar niet zo dom had moeten zijn om een naaktfoto van jezelf te sturen. We moeten die dialoog openen.”

(Bron: vrt, do 10 feb 2022)

In samenwerking met Child Focus ontwikkelde Pimento een magazine dat onder meer bij dit probleem kan helpen. Het biedt mogelijkheden voor jongeren om het fenomeen sexting beter te leren kennen en bovendien het gesprek hierover aan te gaan. Zo bevat het verhalen en getuigenissen, informatie over hulplijnen, tips en tricks (onder meer in de vorm van een poster), spelletjes, tests en nog veel meer. Naast de mogelijke risico’s komen ook de fijne kanten van sexting aan bod.

Lees het allemaal in deze publicatie.

Voor grotere afnames: mail naar tine.mous@politeia.be

Ook interessant

Onderwijs

Beleid voeren in het onderwijs - De lerareneditie

Bestel

Onderwijs

Naar een veilige school

Bestel

Onderwijs

De betrokkenheidsboom

Hannelore Lambrighs
An Ryckmans

Bestel

Onderwijs

Van planlast naar planlust

Marc Van den Brande
Els Gallin

Bestel

Onderwijs

Mijn DENK!-schrift

Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs OVSG

Bestel

Onderwijs

Wij weten van praten

Geertrui De Ruytter
Ann Martin

Bestel