Vermoed je een grote kans op een blijvend letsel, bij het ondernemende kind óf anderen? Uiteraard kom je tussenbeide. Soms moet je het risicovol spel (even) onderbreken, maar zeker niet altijd. Doe op zo’n moment alles wat je nodig vindt om de situatie zo veilig als nodig te maken. Verklein de kans op een blijvend letsel (bij het ondernemende kind én anderen).
Is er geen acuut gevaar? Daag jezelf uit: wacht eens wat langer alvorens je kinderen onderbreekt tijdens risicovol spelen. Verleg je grenzen. Vertrouw de kinderen. Geef hen de ruimte en tijd om je te tonen wat ze durven en kunnen.
Maak bewust onderscheid tussen je eigen emoties en die van het kind. Vindt een kind iets leuk of boeiend en kan hij zich niet blijvend kwetsen? Laat het toe, ook al heb je zelf schrik. Het is niet omdat jij je oncomfortabel voelt, dat het nodig is om in te grijpen. Wat jij nodig hebt als begeleider, is niet hetzelfde als wat het kind op dat moment nodig heeft.
Hou jij van uitdaging? Neem je graag risico’s? Jonge kinderen alvast wel! Het maakt fundamenteel deel uit van hun spontane spelen. En oh ja, daar leren ze véél uit... ze krijgen zelfvertrouwen en worden risicocompetent. Maar zijn dat geen twee tegenstrijdige taken voor een begeleider: kinderen veilig houden én hen uitdagen om hun grenzen te verleggen?
Deze RePLAY draaikalender toont je dat de combinatie écht wel kan. Je vindt er wekelijks – een heel jaar lang - inspiratie om risicovol spelen te ondersteunen bij peuters in de kinderopvang. De opdrachten dagen je uit om de ervaring van de kinderen te doorgronden, om samen risicovol te spelen en dit te documenteren. Je gaat hierover ook telkens in gesprek met collega’s of ouders. Samen kunnen jullie zorgen voor een omgeving die zo veilig als nodig is, mét aanvaardbare risico’s op maat van elk kind.