Menu

Belastingschulden en compensatie door de overheid

08-05-2023 -

Geert Callaert is al meer dan 10 jaar collegelid bij de Fiscale Bemiddelingsdienst. Voordien was hij als ambtenaar van de FOD Financiën betrokken bij de invordering van de fiscale schulden. Hij verzorgde meerdere opleidingen in het kader van de fiscale aspecten van natuurlijke personen voor de VZW SAM, in het bijzonder voor schuldhulpverleners. Sedert zijn tewerkstelling bij de Fiscale Bemiddelingsdienst is hij nauwer betrokken bij de diverse aspecten van de totstandkoming van de belastingen. Hij is een van de editors van het boek ‘Schulden ten aanzien van de overheid’, dat verschijnt in de reeks Handboek schuldbemiddeling.

In het deel Belastingschulden belicht Geert Callaert het volledige proces van aangifte tot betaling van de belasting door natuurlijke personen. Zijn engagement is niet het verstrekken van fiscale adviezen inzake de belastbaarheid, maar om een volledig overzicht te geven vanaf het ontstaan van de belastingschuld tot de invordering ervan. Verder licht hij ook nadrukkelijk de mogelijkheden toe waarover de FOD Financiën beschikt om tegemoet te komen aan belastingschuldigen die kampen met tijdelijke of structurele betaalproblemen. Zo wordt ieder die burgers bijstaat correct geïnformeerd over hun fiscale verplichtingen, ter maximale vermijding van allerlei fiscale sancties of kosten die enkel de fiscale pil verzwaren.

Daarnaast staat hij ook stil bij de mogelijkheden om een overbelasting te laten rechtzetten, hetzij via een bezwaarschrift, hetzij door een ambtshalve ontheffing die veel langer in de tijd kan. Staat de belasting vast, dan nog hebben de fiscale wetgever en de FOD Financiën een arsenaal aan mogelijkheden voorzien om tegemoet te komen aan de burgers die met financiële problemen kampen. Van het betaalplan, over de administratieve schuldenregeling, de vrijstelling van nalatigheidsinteresten tot het onbeperkt uitstel van de invordering. Vanuit zijn betrokkenheid bij de Fiscale Bemiddelingsdienst wordt nadrukkelijk stilgestaan bij de mogelijkheid om fiscale bemiddeling te verzoeken in geval van een blijvend geschil met een dienst van de FOD Financiën, toegelicht in alle materies waarin dit mogelijk is (vestiging inkomstenbelastingen, invordering, vaststelling kadastrale inkomens …). Ook wordt de Cel voor administratieve sancties die kwijtschelding van belastingverhogingen en administratieve boeten kan verlenen en die in 2019 binnen de Fiscale Bemiddelingsdienst opgericht werd, toegelicht.

Net om iedereen een juiste fiscale toestand te garanderen, belicht hij tot slot een achttal actuele fiscale topics die in het bijzonder de belastingplichtige natuurlijke personen aanbelangen.

Het Handboek Schuldbemiddeling, een samenwerking tussen SAM vzw en Politeia, is hét referentiewerk voor budget- en schuldhulpverlening in Vlaanderen. Een reeks vastbladige handboeken en een online platform waarbij een team van vakspecialisten en -practici waakt over de kwaliteit van de content en de actualisering van de informatie.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel