In Leer Lokaal vind je voornamelijk leerdoelen en leerinhoud.
Een leerplan vertrekt vanuit een visie. Dat maakt het curriculaire spinnenweb (Van den Akker, 2003) duidelijk. Schoolbesturen en scholen bepalen hun visie en leggen dat vast in het pedagogisch project. Leer Lokaal wil de school en haar inrichtende macht ondersteunen in het aanwenden van deze autonomie. Leer Lokaal hanteert een aantal bouwstenen die kenmerkend zijn voor kwaliteitsvol basisonderwijs:
- totale persoonlijkheidsontwikkeling,
- kenniscreatie,
- continue ontwikkeling,
- samenhang en
- leerlingen begeleiden.
Doordat we ons beperken tot algemene bouwstenen blijft er voldoende autonomie voor schoolbestuur en school om het eigen pedagogisch project in de schoolspecifieke context vorm te geven.
Leer Lokaal geeft voornamelijk vorm aan leerdoelen en leerinhoud zoals aangeduid in het curriculair spinnenweb (Van den Akker, 2003). De andere elementen uit het curriculair spinnenweb (leeractiviteiten, docentrollen, bronnen en materialen, groeperingsvormen, leeromgeving, tijd, toetsing) worden in Leer Lokaal niet vastgelegd. Via deze elementen kan de school een eigen visie uitwerken.
De verzamelmap Leer Lokaal brengt alle materiaal samen in een handige map: de visietekst, de volledige leerlijnen (basis, attitudes, ondersteuning en verdieping) en een handige poster die in één oogopslag een overzicht biedt. Daarnaast zijn de leerlijnen ook online raadpleegbaar (www.ovsg.be).