Menu

De populairste sociale media in Vlaanderen

Het gebruik van sociale media in Vlaanderen stagneert al een paar jaar. Uit de Digimetercijfers (2022) leren we dat 85 % van alle Vlamingen dagelijks actief is op minstens één sociaal netwerk. De top 4 van de populairste sociale netwerken in Vlaanderen zijn WhatsApp (86 %), Facebook (69 %), Messenger (60 %) en Instagram (46 %). Merk op dat die 4 sociale media allemaal eigendom zijn van Facebook.

27-09-2023 -

Actief (minstens maandelijks) gebruik sociale media

Bron: www.digimeter.be (2022)

De cijfers hiernaast gaan over ‘actieve gebruikers’. Die definitie van de ‘monthly active user’ (MAU) is trouwens wereldwijd dé manier om gebruikers van sociale media in kaart te brengen. In de Digimeter vind je ook statistieken voor dagelijkse en wekelijkse gebruikers. En dan krijg je vaak een heel ander beeld. Slechts 16 % van de Vlamingen zit op TikTok, maar wie erop zit gebruikt de app wel gemiddeld 82 minuten per dag. Ter vergelijking: aan alle andere sociale media samen spenderen we elke dag gemiddeld 72 minuten.

Wie TikTok zegt, zegt jongeren. Communiceer je met een jong publiek? Dan moet je actief zijn op TikTok, Snapchat en Instagram. In het recentste Apestaartjaren­onderzoek (2021) treffen we bijvoorbeeld deze interessante grafiek aan die de ‘digitale puberteit’ in kaart brengt. TikTok, Snapchat en WhatsApp zijn daar de populairste platformen.

Meer cijfers vind je op www.apestaartjaren.be.

Als je met je organisatie actief bent op sociale media, dan heb je eigenlijk twee opties: je doet het goed, of je doet het niet. Een Twitterpagina waarbij je laatste tweet dateert van drie jaar geleden maakt geen goede indruk. Een LinkedIn-pagina met enkel een automatische feed vacatures op heeft niet veel zin.

Kies bewust welke sociale media je wel of niet inzet. Soms werkt je content eenvoudigweg niet, omdat je niet op het juiste netwerk aanwezig bent. Maak daar niet de fout om dan maar te kiezen voor de grootste netwerken “omdat je daar het meeste volk bereikt” of het nieuwste netwerk “omdat iedereen zegt dat we daar ook op moeten”.

Maak een analyse en zie waar je het best de interactie met je doelpubliek kunt aangaan. Hieronder zie je per sociaal netwerk per leeftijdscategorie de evolutie van de voorbije 4 jaar. De cijfers zijn afkomstig uit het Digimeteronderzoek (2020).

De leeftijd is uiteraard maar een van de vele aspecten om je doelgroep te definiëren. Ook de regio, functie of interesses kunnen een doorslaggevende rol spelen om voor het ene of het andere netwerk te kiezen.

Welke van onderstaande sociale media heb je afgelopen maand gebruikt?

Dit artikel is een fragment uit de tweede editie van Scoren met creatieve content op sociale media (Auteurs: I Like Media). Meer info over deze publicatie vind je hier.

Ook interessant

Communicatie & informatie

Informatie beheren en archiveren: selecteren en digitaal depot

Bestel

Communicatie & informatie

Informatie zoeken, gebruiken en beoordelen: informatievaardigheden en soorten informatiebronnen

Bestel

Communicatie & informatie

Met elkaar spreken is (geen) kinderspel

Jos Huypens

Bestel

Communicatie & informatie

Fondsen werven is geen kinderspel

Jos Huypens

Bestel

Communicatie & informatie

Inleiding in de sector van bibliotheken en documentatiecentra (deel 1)

Bestel

Communicatie & informatie

Digitaal informatie beheren en archiveren: digitaal werken

Bestel