Menu

Elkaars werk beoordelen, kunnen leerlingen dat wel?

13-11-2023 -

Peer assessment houdt in dat leerlingen elkaars werk beoordelen. Beoordelen kan zowel betekenen dat het oordeel van de leerlingen doorweegt in de eindscore (summatief), als dat het hoofddoel is om het leerproces van leerlingen te stimuleren (formatief). Bijvoorbeeld, ze beoordelen de samenwerkingsvaardigheden van hun groepsleden en dit wordt meegenomen in de eindscore (summatief); of ze beoordelen tussentijds elkaars opdrachten zodat ze met behulp van deze beoordelingen hun opdrachten verder kunnen verbeteren (formatief).

Werken met peer assessment is echter niet altijd eenvoudig en zeker niet in het secundair. Vaak is het trekken en sleuren aan leerlingen om er iets uit te krijgen en kunnen we ons vragen stellen bij de opbrengst van zo’n peerassessment.

In een webinar op 6 december wordt peerassessment benadert vanuit de methode van comparatief beoordelen. Maarten Goossens van Comproved legt uit wat comparatief beoordelen is en hoe je de kracht van deze methode optimaal kan benutten bij het ontwerpen van peerassessments waar leerlingen ook echt iets uit leren.

Comproved is een samenwerkingsverband tussen Universiteit Antwerpen, imec en Universiteit Gent met als centrale vraag: wat is de meerwaarde van comparatief beoordelen voor de evaluatie van complexe vaardigheden? Comproved helpt docenten en assessors om eerlijk en kwaliteitsvol beoordelen.

 

 

Ook interessant

Onderwijs

Muzische vorming breed evalueren

Bestel

Onderwijs

Iedereen telt

Luc De Man
Marc Van den Brande

Bestel

Onderwijs, Personeel, Politie & veiligheid

Een job bij de politie | 7de editie (het oude: ik word politie-inspecteur)

Bart De Cocker
Fanny De Maeght
Kevin De Vlieger
Nathalie Adam

Bestel

Onderwijs

De toekomst van het onderwijs aan jonge kinderen

Bestel

Onderwijs

Gemeentelijk onderwijs: verzelfstandigen en samenwerken

Jurgen Bal

Bestel

Onderwijs

Zeg het maar

Vera Van de Velde

Bestel