Menu
14 Oct

Webinar: It’s not you, itsme. Hoe de identificatieplicht voor toegang tot overheidsdiensten kan leiden tot een (in)breuk.

Spreker Siriam Keeta

Prijs:
139,-
Schrijf u in

Incl. btw

  • 14-10-2022

Samenvatting

Om haar burgers te faciliteren, zetten overheden steeds meer in op digitale dienstverlening via een website of een online platform. Die digitalisering zorgt voor een grotere en snellere toegankelijkheid tot diensten en informatie, maar is dat wel in overeenstemming met de privacyrechten van burgers en de bescherming van hun persoonsgegevens? Burgers hebben immers vaak weinig of geen vrije keuze bij het ter beschikking stellen van hun persoonsgegevens.

Overheden moeten bij het ter beschikkingstellen van die diensten voldoen aan de wettelijke verplichtingen die de Algemene Verordening Gegevensbescherming oplegt. En daar wringt meer dan eens het schoentje, zeker als de toegang tot een overheidsdienst de identificatie van de betrokkene en de tussenkomst van externe dienstverleners vereist.

Voorbeelden waarin voormelde problematiek zich voordoet zijn legio en waren reeds het onderwerp van diverse aanbevelingen en adviezen van zowel de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) als de Vlaamse Toezichtcommissie (VTC), maar evenzeer van toezichthoudende autoriteiten uit buurlanden. Daarbij denken we aan de betrokkenheid van private dienstverleners (Microsoft, Google, Amazon Web Services …) bij o.m. het beheer van publieke databanken, de uitbating van openbare onderwijsinstellingen en de verdeling van vaccinaties in het kader van de COVID-19-bestrijding. Recent ook maakte het (verplicht) gebruik van een Microsoft-account voor de toegang tot een overheidstoepassing het voorwerp uit van een formele klacht en procedure voor de Geschillenkamer van de GBA.

Privacy-experten (Siriam Keeta en haar collega’s) van Mr. Franklin lichten de complexe materie helder toe en geven aan waarop je als overheid, lokaal bestuur of publieke organisatie moet letten als je een identificatieplicht eist. Wat zijn de valkuilen, mogelijke sancties en waaraan kun je je in de toekomst nog verwachten?

Deze opleiding is bestemd voor:

Publieke sector

Programma

09u50

–– Onthaal –—

10u00

Uiteenzetting

12u00

–– Einde –—

Over de spreker(s)

Siriam Keeta

Siriam Keeta is gespecialiseerd in privacy- en ICT recht, intellectueel eigendomsrecht en algemeen commercieel recht.  

Zij studeerde in 2016 met onderscheiding af als Master in de Rechten aan de Universiteit Gent, waarna zij haar advocatenstage voltooide aan de balie van Gent. Tijdens haar stagejaren kwam ze uitgebreid in aanraking met verschillende rechtsdomeinen en ontdekte ze haar voorliefde voor gegevensbescherming (GDPR) en fascinatie voor (big) data en nieuwe technologieën. 

Geprikkeld door de talloze juridische uitdagingen binnen een snel veranderende (digitale) wereld, behaalde zij in 2021 de ManaMa in de intellectuele rechten en het ICT-recht aan de KU Leuven. In het team van Mr. Franklin legt zij zich toe op o.m. cybersecurity en ISO27001-certificering en legal tooling. 

Meer info

Ook interessant

Bestuur & organisatie

Wegwijs overheidsopdrachten

Steven Van Garsse

Bestel

Bestuur & organisatie

Klachtenmanagement voor openbare besturen: Klacht en klager

Frankie Schram

Bestel

Bestuur & organisatie

Afvalbeheer | e-book

Anthony De Proft

Bestel

Bestuur & organisatie

Bevoegdheidsdelegatie binnen lokale besturen | Print zonder abonnement

Jan Leroy
Ben Gilot
Pieter Vanderstappen
Karen Alderweireldt

Bestel

Bestuur & organisatie

Verzelfstandiging en samenwerking op lokaal vlak | Print + digitaal met abonnement

Jan Leroy
Karen Alderweireldt
Ben Gilot
Dirk Meulemans
Steven Van Garsse
Pieter Vanderstappen

Bestel

Bestuur & organisatie

Klachtenmanagement voor openbare besturen: Uitbouw en invalshoeken

Frankie Schram

Bestel