Incl. btw
Mediawijsheid en ICT-vaardigheden zijn opgenomen in de eindtermen in zowel het lager als het secundair onderwijs. Sexting, het digitaal doorsturen van seksueel getinte beelden, is hier een onderdeel van, maar kan ook ruimer bekeken worden in het kader van sociale vaardigheden. In de eerste graad van het secundair onderwijs zijn er concrete eindtermen die gaan over het verantwoord, kritisch en ethisch omgaan met digitale en niet-digitale media en informatie. Maar ook bij andere sleutelcompetenties waaronder ‘lichamelijke en geestelijke gezondheid’ en ’sociaal-relationele competenties’ en ’zelfbewustzijn’ is er aandacht voor welbevinden, tegengaan van pesten, seksualiteit, positief zelfbeeld en zelfvertrouwen, het opbouwen van gezonde interpersoonlijke relaties, het aangeven en respecteren van grenzen, respect hebben voor elkaar.
Sexting is gezond experimenteergedrag binnen de seksuele ontplooiing van jongeren en past bij het ontdekken en onderzoeken van seksualiteit. Er is dus op zich niets mis mee. Zolang het gaat over vrijwillige uitwisseling van beelden of berichten en binnen een sfeer van wederzijds vertrouwen. Maar soms loopt het mis. Hoe ga jij als leerkracht hiermee om en hoe moet je reageren in bepaalde situaties? In dit webinar geven Child Focus en Pimento tips over hoe je met je leerlingen het gesprek rond sexting kan aangaan. Naast de mogelijke risico’s komen ook de fijne kanten van sexting aan bod.
Jongeren moeten zich bewust worden van de do’s-and-don’ts en jij kan hen concrete tips en tricks aanreiken over veilig sexten. Het is belangrijk hen stil te laten staan bij hun eigen grenzen en die van anderen, zowel online als offline.
Leerkrachten (lager en secundair), jeugdwerkers
09u50 |
–– Onthaal –— |
10u00 |
Uiteenzetting
|
12u00 |
–– Einde –— |
Zorg & welzijn
Zorg & welzijn
Zorg & welzijn
Zorg & welzijn
Zorg & welzijn
Zorg & welzijn