Menu
28 Sep

Congres Vastgoedvalorisatie | De verkoop van vastgoed door lokale overheden

Spreker Simon Verhoeven , Steven Van de Putte , Filip Van der Veken , Sam Van Asch , Christian Van Belle

Prijs:
319,-
Schrijf u in

Incl Inclusief publicatie 'Vastgoedvalorisatie' (editie 2023)

Incl. btw

 • Provinciehuis, Provincieplein 1, 3010 Leuven
  Bekijk op kaart
 • Congres
 • Inclusief publicatie 'Vastgoedvalorisatie' (editie 2023)
 • 28-09-2023

Samenvatting

Het slim verzilveren van vastgoed is voor elk lokaal bestuur een belangrijke maatschappelijke uitdaging. De keuze van de juiste procedure is hiervoor een kritische succesfactor.

Om die keuze oordeelkundig te maken, biedt dit congres een overzichtelijke vergelijking van de belangrijkste procedures en maakt het een afweging van de voornaamste risico’s en opportuniteiten ervan. Na een uiteenzetting over de voorwaarden voor een veiling-of onderhandelingsgerichte verkoop komen de volgende verkoopprocedures aan bod: de verkoop onder voorwaarden als overheidsopdracht, de verkoop onder voorwaarden als controlled auction en de online veiling – procedures Biddit en Covast.

De deelnemers kunnen tijdens het namiddaggedeelte kiezen uit een aanbod van vier workshops. Deze workshops staan telkens onder leiding van twee moderatorexperten die elkaar vanuit hun vakgebied of praktijkervaring aanvullen. De workshops zijn zowel gericht op expertise-overdracht als op ervaringsuitwisseling tussen lokale ambtenaren onderling. De trekkers van de workshop waken erover dat uw concrete cases tijdens de workshop besproken worden.

 • [VOLZET] De eerste workshop handelt over PPS-constructies op sites in de bestemmingszone gemeenschapsvoorzieningen en voorzieningen openbaar nut.
  Sprekers: W. Mariën (GD&A-advocaten) en E. Verwaest (lokaal bestuur Beerse) 

 • [VOLZET] De tweede workshop gaat over erfpachtconstructies bij Community Land Trust (CLT-)-formules voor collectieve woonsites.
  Sprekers: R. Timmermans (advocaat) en H. Verstreken (AG Stadsontwikkeling Leuven)

   
 • De derde workshop handelt over het bepalen van de juiste schattingsmethodiek om de correcte schattingsprijs te behalen.
  Sprekers: landmeterskantoor Claeyssens & Couckuyt (CC Experts)
   
 • De vierde en laatste workshop handelt over de verkoop van gebouwen met erfgoedwaarde en gaat in op de bijzondere verkoopvoorwaarden en op het specifiek voortraject van een dergelijke verkoopprocedure.
  Sprekers: A. Foubert (Agentschap Onroerend Erfgoed) en Björn Verhofstede / Jan Willems (Studio Levier)
Incl. netwerklunch (12.40 uur tot 14.00 uur) en publicaties.

 

Schrijf je met vijf personen in (van eenzelfde organisatie), factureren we slechts vier deelnemers. Mail in dit geval naar events@politeia.be.

Deze opleiding is bestemd voor:

lokale besturen

Programma

09u00

–– Onthaal –—

09u30

Uiteenzetting

13u30 - 14u30

Workshop 1: PPS-constructies op sites in de bestemmingszone gemeenschapsvoorzieningen en voorzieningen openbaar nut. o Sprekers: Willem Mariën (GD&A-advocaten) en Elle Verwaest (lokaal bestuur Beerse)

13u30 - 14u30

Workshop 2: juiste schattingsmethodiek om de correcte schattingsprijs te behalen. o Sprekers: Klaas Claeyssens en Thomas Couckuyt (landmeterskantoor CC Experts)

14u30 - 15u30

Workshop 3: erfpachtconstructies bij Community Land Trust (CLT-)-formules voor collectieve woonsites. o Sprekers: Roland Timmermans (advocaat) en Hanne Verstreken (AG Stadsontwikkeling Leuven)

14u30 - 15u30

Workshop 4: de verkoop van gebouwen met erfgoedwaarde en gaat in op de bijzondere verkoopvoorwaarden en op het specifiek voortraject van een dergelijke verkoopprocedure. o Sprekers: Anemie Foubert (Agentschap Onroerend Erfgoed) en Björn Verhofstede en Jan Willems (Studio Levier)

15u30

–– Slot –—

Over de spreker(s)

Simon Verhoeven

Simon Verhoeven is Lead Lawyer voor het advocatenkantoor Equator. Hij behaalde met onderscheiding een masterdiploma Rechten op Universiteit Antwerpen. Simon is winnaar van de Publieksprijs pleitwedstrijd Ridder René Victor in Antwerpen en eerste laureaat Bossche Strafpleitwedstrijd te ’s-Hertogenbosch (NL). Hij is auteur voor Politeia in de reeks Overheidsopdrachten en Artikelsgewijze commentaar op de (nieuwe) wetgeving overheidsopdrachten.

Meer info

Steven Van de Putte

Steven Van de Putte is licentiaat in de taal- en letterkunde en jurist, gespecialiseerd in vastgoedrecht, ruimtelijke ordening en milieuwetgeving. Hij werkte van 2001 tot 2020 bij de provincie Oost-Vlaanderen en bekleedde er onder meer de functie van vastgoedexpert. Momenteel is hij aan de slag als jurist en diensthoofd bestuurszaken bij de stad Deinze. Vanuit die functies raakte hij niet alleen sterk vertrouwd met het patrimoniumbeleid van lokale besturen, maar leerde hij ook de expertise en de dienstverlening van de Vlaamse administratie op het vlak van vastgoed kennen.

Meer info

Filip Van der Veken

Meer info

Sam Van Asch

GD&A advocaten

Meer info

Christian Van Belle

Notaris namens FedNot

Meer info

Ook interessant

Bestuur & organisatie

Codex overheidsopdrachten

Steven Van Garsse

Bestel

Bestuur & organisatie

Algemene boekhouding: Passiva

Christophe Vanhee

Bestel

Bestuur & organisatie

Verzelfstandiging en samenwerking op lokaal vlak (pakket) | Print

Jan Leroy
Karen Alderweireldt
Marijke De Lange
Ben Gilot
Dirk Meulemans
Steven Van Garsse
Pieter Vanderstappen
David Vanholsbeeck

Bestel

Bestuur & organisatie

Praktijkgids cameratoezicht | 4de editie

Tom De Schepper

Bestel

Bestuur & organisatie

Codex Maatschappelijke Dienstverlening | 8e editie

Bestel

Bestuur & organisatie

Innovatie(f) aanbesteden

Steven Van Garsse
Simon Verhoeven
Alexander Verschave

Bestel