Menu

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg

door Els Messelis, Ellen Van Houdenhove, Jan Van Velthoven

Prijs
32,-
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

In deze pocket, leert u hoe u op een constructieve manier kan omgaan met grensoverschrijdend gedrag van medewerkers. Wat kan u of uw organisatie doen om grensoverschrijdend gedrag van uw medewerkers te voorkomen en welke stappen kan u zetten als een medewerker 'zijn boekje te buiten' gaat? Na een overzicht van het wetgevend kader en de historiek, gaat er ook aandacht naar de taboesfeer rond seksualiteit in de zorgsetting. Om na te gaan hoe een dergelijk referentiekader moet worden vormgegeven, bekijken we hoe men in andere sectoren met deze thematiek omgaat en halen we ook inspiratie uit het buitenland. We gaan tevens in op procedures om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en detecteren: ook hier gaan we na welke procedures in andere sectoren en in het buitenland worden gehanteerd. Tot slot besteden we aandacht aan hoe men als zorgvoorziening dient te reageren op gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, we reiken handvaten aan voor een adequate en aangepaste reactie. Het registratiesysteem dat geanonimiseerde gegevens bijhoudt over de gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt toegelicht aan de hand van praktijkvoorbeelden. Hoe ga je concreet aan de slag? Eindigen doen de auteurs met enkele kritische bedenkingen en beleidsaanbevelingen.

Over de auteur(s)

EM

Els Messelis

Els Messelis is gerontoloog & (co)auteur van 12 boeken rond ouder worden. Ze is als gerontoloog/docent verbonden aan Odisee Advanced Education te Brussel. Daarnaast is ze werkzaam als zelfstandig gerontoloog. Haar expertisedomeinen zijn: grensoverschrijdend gedrag in de zorg; intimiteit, seksualiteit en huidhonger op latere leeftijd; voorbereiding op pensioen en creatief aan de slag met levensverhalen.

Meer info
EVH

Ellen Van Houdenhove

Ellen Van Houdenhove is psycholoog-seksuoloog en stafmedewerker van de bachelor-na-bachelor opleiding Psychosociale gerontologie, Odisee (Campus HIG).

Meer info
JVV

Jan Van Velthoven

Jan Van Velthoven is socio-cultureel vormingswerker en gerontoloog. Hij was actief in de publieke (o.a. coördinator ouderenzorg en directeur sociale zaken) en private sector (o.a. operationeel verantwoordelijke van een groep van 3 woonzorgcentra en 1 kinderdagverblijf). Daarnaast was hij bezieler en oprichter van het studiebureel 'Q in Zorg'. Hij was actief in diverse stuur- en werkgroepen en is auteur van verschillende publicaties. 

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Els Messelis, Ellen Van Houdenhove, Jan Van Velthoven
ISBN (print): 9782509024299
Verschijningsdatum: 2015-12-20
Type Vastbladig boek