Menu

Armoede op school

Wegen voor een schoolbeleid

door Frie Van Camp, John Maes

Prijs
39,-
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Abonnement op de reeks

Dit boek maakt deel uit van onze reeks Beleid voeren in het onderwijs. Abonnees op deze reeks ontvangen drie pockets per jaar aan voordeeltarief van 30 euro per pocket. Het abonnement is jaarlijks opzegbaar.

In de reeks diepen we actuele thema’s uit die raakvlakken hebben met zowel onderwijsbeleid als school- en klaspraktijk. Voor leerkrachten, directeurs, schoolbestuurders, lerarenopleiders, beleidsverantwoordelijken en iedereen die zich betrokken voelt bij hedendaagse ontwikkelingen in het onderwijs. Gastauteurs leveren kwaliteitsvolle bijdragen op basis van hun expertise en ervaring, de coördinatie is in handen van een divers samengestelde redactieraad.

Hoe de statistieken ook berekend, geïnterpreteerd of voorgesteld worden, en ondanks alle politieke maatregelen, staat één ding vast: kinderarmoede neemt niet af in Vlaanderen. Integendeel, Kind en Gezin neemt jaar na jaar een gestage toename waar. Op school uit armoede zich in een verminderde deelname aan activiteiten, openstaande schoolrekeningen, ongezonde voeding in de brooddoos, stigmatisering en daling van de individuele leerresultaten.

In dit themanummer gaan de auteurs op zoek naar hoe de voorschoolse opvang en de school in deze maatschappelijke problematiek een positieve rol kunnen spelen voor kinderen en jongeren in armoede. Ze gaan ervan uit dat armoedebestrijding een taak is van de samenleving en dat armoede via structurele en herverdelende maatregelen moet worden aangepakt. De auteurs distantiëren zich van het individuele schuldmodel, dat volledig ontoereikend is om armoede te begrijpen.

Onderwijs blijft de plaats bij uitstek die emancipatorisch kan werken voor maatschappelijk achtergestelde groepen. Blijven geloven in het groeipotentieel van elkeen is een belangrijk uitgangspunt. Onderwijs alleen kan de maatschappelijke ongelijkheid niet wegnemen, maar de school kan wel een rol spelen via een aantal effectieve aanpakken

Lees hier de inhoudstafel.

Over de auteur(s)

FVC

Frie Van Camp

Frie Van Camp is licentiaat in de Romaanse filologie (VUB) en gaf les van 1972 tot 1991 in het Stedelijk Onderwijs te Antwerpen. Vanaf 1992 tot 2016 werkte ze als pedagogisch adviseur bij de Pedagogische begeleiding Secundair Onderwijs van de Onderwijskoepel van Steden & Gemeenten (OVSG). Naast de begeleiding van schooldirecties secundair onderwijs vertegenwoordigde ze ook OVSG in de Vlaamse Onderwijsraad en verschillende educatieve adviesorganen zoals o.a. het Vlaams Parlement, de Koning Boudewijnstichting en Kazerne Dossin. Sinds 2009 maakt ze deel uit van de redactieraad van ‘Beleid voeren in het Onderwijs’.

Meer info
JM

John Maes

John Maes is master in de geografie (Universiteit Gent) en was gedurende 20 jaar leraar aardrijkskunde in het secundair onderwijs alvorens over te stappen naar de lerarenopleiding. Vanaf 2001 tot 2015 was hij achtereenvolgens departementshoofd en directeur van de lerarenopleiding in Thomas More Kempen (campus Vorselaar en campus Turnhout). Hij was ook een tijdje beleidsmedewerk van de algemeen directeur van Thomas More. Momenteel is hij bestuurslid van een scholengroep van meer dan 5000 leerlingen binnen de Vorselaarse koepel in de noordoostrand van Antwerpen.  

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Frie Van Camp, John Maes
ISBN (print): 9782509034618
Verschijningsdatum: 2019-04-01
Formaat: 160 x 240mm
Aantal pagina’s: 124
Type Digitaal Vastbladig boek

Ook interessant

Onderwijs

Van planlast naar planlust

Marc Van den Brande
Els Gallin

Bestel

Onderwijs

Wij weten van praten

Geertrui De Ruytter
Ann Martin

Bestel

Onderwijs

Architectuur maakt school

Luc De Man
Marianne Coopman

Bestel

Onderwijs

Vlaamse toetsen

Luc De Man
Kris Denys

Bestel

Onderwijs

Meer weten over (effectief) leren

Marc Van den Brande
Wouter Smets

Bestel

Onderwijs

Tucht voor onderwijspersoneel in stedelijk en gemeentelijk onderwijs

Hildegard Schmidt

Bestel