Menu

Buurtbudget

Participatief inzetten op een zorgzame buurt

door Leen Heylen, Liesbet Lommelen, Joke Coussement, Dorien Gryp

Prijs
28,-
De juiste (leden)prijs wordt berekend na inloggen.
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Een buurtbudget is een open krediet, een vast bedrag, dat ter beschikking wordt gesteld van de buurt. Buurtbewoners gaan zelf met dit budget aan de slag om initiatieven uit te werken die bijdragen tot een meer zorgzame buurt.

Ze plaatsen bijvoorbeeld banken of een tent voor ontmoeting, ze fleuren de buurt letterlijk op, maken bewegwijzerde wandelpaden in de buurt… Het centrale uitgangspunt van buurtbudget is dat buurtbewoners zelf goed weten wat er leeft in hun buurt. Ze krijgen daarom de autonomie en regie om zelf te beslissen wat er komt in hun buurt en worden als volwaardige partner beschouwd in het maken van de buurt.

In dit denk- en doeboek maak je kennis met de methodiek buurtbudget en hoe het als participatieve methodiek kan bijdragen tot meer zorgzame buurten. Daarnaast wordt er uitgebreid stilgestaan bij de rol van de procesbegeleider. In het doe-gedeelte worden concrete handvatten aangereikt om in de praktijk met buurtbudget aan de te slag te gaan.

De denk- en doeboeken van Vonk3@Thomas More bieden praktijkwerkers in zorg en welzijn, van lokale overheden en uit de sociaal-culturele sector een mix van inzichten, methodieken en concrete tips. Andere delen in de reeks zijn: Mantelkracht en Het kleine helpen.

Over de auteur(s)

LH

Leen Heylen

Dr. Leen Heylen is onderzoeker bij Vonk3. Vonk3 doet praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek rond zorgzame buurten, eenzaamheid en mantelzorg en verzorgt tevens ook lezingen en vormingen. Leen werkt er rond de onderzoeksthema's ‘aanpak en preventie van eenzaamheid’ en ‘zorgzame buurten’. Leen is eveneens docent banaba ouderencoaching.

Meer info
LL

Liesbet Lommelen

Liesbet Lommelen is onderzoeker bij Vonk3. Vonk3 doet praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek rond zorgzame buurten, eenzaamheid en mantelzorg en verzorgt tevens ook lezingen en vormingen. Liesbet is eveneens docent banaba ouderencoaching. 

Meer info
JC

Joke Coussement

Joke Coussement is werkzaam bij Vonk3, Thomas More, dat praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek doet en lezingen en vormingen geeft rond zorgzame buurten, eenzaamheid en mantelzorg. Joke is ook actief binnen de Academie Voor de Eerste Lijn waarvan Thomas More deel uitmaakt, is bestuurslid van eerstelijnszone Pallieterland en geeft gastcolleges rond de hervorming van de eerstelijnszorg waarin zelfregie en buurtgerichte zorg een prominente plaats innemen.

Meer info
DG

Dorien Gryp

Dorien Gryp is onderzoeker bij Vonk3, Thomas More. Vonk3 doet praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek rond zorgzame buurten, eenzaamheid en mantelzorg en verzorgt tevens ook lezingen en vormingen. Dorien werkt er rond het onderzoeksthema ‘zorgzame buurten’.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Leen Heylen, Liesbet Lommelen, Joke Coussement, Dorien Gryp
ISBN (print): 9782509036933
Verschijningsdatum: 2020-04-25
Formaat: 21x21mm
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Sociaal beleid & werk

Bouwen aan diversiteit: Inspiratie voor een lokaal integratiebeleid

Bestel

Zorg & welzijn

Naar een toegankelijke gemeente

Bestel

Bestuur & organisatie, Sociaal beleid & werk

Pakket codex lokaal bestuur + codex maatschappelijke dienstverlening

Peter Hardy
Piet Van Schuylenbergh
Pieter Vanderstappen
Anne-Marie Vastesaeger
Marian Verbeek

Bestel

Zorg & welzijn

Naar een geïntegreerde zorg

Robert Geeraert

Bestel

Zorg & welzijn

Autismevriendelijk museum

Bart De Nil
Liesa Rutsaert

Bestel

Sociaal beleid & werk, Zorg & welzijn

De zorgvereniging: Een praktische handleiding

Dirk Meulemans
Emme Vandeginste

Bestel