Menu

In dialoog

Positieve, grensverleggende interactie in de klas

door Montasser AlDe'emeh, Werner de Saeger

Prijs
40,-
E-book met 5 persoonlijke downloads.
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Op basis van veldonderzoek waarbij gedurende vier opeenvolgende schooljaren zowel individuele als klasgesprekken werden gevoerd met leerlingen van het basis- en secundair onderwijs van Scholengroep Brussel, wordt in dit boek een overzicht geboden van de bezorgdheden en verzuchtingen van kinderen en jongeren.

Montasser AlDe’emeh hield openhartige gesprekken met leerlingen, van het eerste leerjaar lager onderwijs tot het laatste jaar secundair onderwijs, over identiteit, persoonlijke bekommernissen, culturele verschillen, racisme, gender, religieuze denkbeelden en geopolitieke problematieken, waarbij hij hen voortdurend aanzette tot kritische zelfreflectie. Deze gevoelige thema’s werden door hem geordend en geanalyseerd volgens vier grote assen: identiteit, socio-economische achtergrond, religieuze en culturele aanhorigheid, en geopolitieke betrokkenheid.

Werner de Saeger voorzag de thema’s van een theoretisch/academische omkadering rond het herkennen van veelvoorkomende denkfouten, het belang van mensenrechtenonderwijs en de noodzaak om in een pluralistische samenleving religieuze tradities te contextualiseren en cultureel te benaderen. Deze kaders lopen duidelijk zichtbaar als een tweede laag doorheen het werk, waardoor het op twee manieren kan worden gelezen.

Dit boek wil concrete pedagogische en didactische handvaten aanreiken aan directeurs, zorgcoördinatoren, leerlingbegeleiders, opvoeders en leerkrachten om via grensverleggende en interactieve gesprekken positief in te spelen op de groeiende diversiteit van de leerlingenpopulatie in Brussel, de Vlaamse rand en de Vlaamse centrumsteden.

Over de auteur(s)

MA

Montasser AlDe'emeh

Montasser AlDe’emeh is een Palestijns-Belgische auteur, islamoloog, arabist en doctoraatsonderzoeker (KU Leuven). Hij is gespecialiseerd in radicaal-islamitische ideologie en jihadisme en deed veldonderzoek in Noord-Afrika en het Midden-Oosten (MENA). Eind 2019 interviewde hij Belgische IS-gevangenen in Syrië. In 2020 behaalde hij een postgraduaat aan de School of Oriental and African Studies (University of London).

Meer info
WdS

Werner de Saeger

Prof. dr. Werner de Saeger is als doctor in de rechten (VUB) en theoloog (Harvard) gespecialiseerd in religie en recht/politiek. Hij doceert aan de universiteit van Cambridge en Hogeschool PXL. Zijn onderzoek spitst zich toe op levensbeschouwelijk extremisme en religieus recht. Hij verzorgde de theoretische omkadering bij de besproken thema’s.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Montasser AlDe'emeh, Werner de Saeger
ISBN (print): 9782509037817
ISBN (digitaal): 9789461170576
Verschijningsdatum: 2020-10-08
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Onderwijs

Muzische vorming breed evalueren

Bestel

Onderwijs

Leer Lokaal Verzamelmap

OVSG

Bestel

Onderwijs

Iedereen telt

Luc De Man
Marc Van den Brande

Bestel

Onderwijs, Personeel, Politie & veiligheid

Een job bij de politie | 7de editie (het oude: ik word politie-inspecteur)

Bart De Cocker
Fanny De Maeght
Kevin De Vlieger
Nathalie Adam

Bestel

Onderwijs

De toekomst van het onderwijs aan jonge kinderen

Bestel

Onderwijs

Gemeentelijk onderwijs: verzelfstandigen en samenwerken

Jurgen Bal

Bestel