Menu

Autismevriendelijk museum

Het creëren van een toegankelijk museumbezoek voor kinderen en jongeren met autisme

door Bart De Nil, Liesa Rutsaert

Prijs
32,-
De juiste (leden)prijs wordt berekend na inloggen.
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Mensen met autisme ondervinden vaak nog moeilijkheden om volwaardig deel te nemen aan onze samenleving. Om hieraan tegemoet te komen lanceerde de Vlaamse Regering begin 2017 een Autismeplan dat als één van de hoofddoelstellingen het verhogen van de participatiekansen voor mensen met autisme heeft.

Ook de cultureel-erfgoedsector kan mee bouwen aan een voor personen met autisme toegankelijke samenleving. Om hen hierbij te helpen, schreven Bart De Nil en Liesa Rutsaert een boek vol tips & tricks voor het creëren van een toegankelijk museumbezoek voor kinderen en jongeren met autisme.

De auteurs haalden hun mosterd bij heel wat goede praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland én een pilootproject waarbij het museum Huis van Alijn in Gent haar museumrondleiding aanpaste voor een autiklas uit het Buitengewoon Onderwijs. Datzelfde museum maakte van een volledige vernieuwing van haar opstelling gebruik om een museumbezoek, zowel voor, tijdens als erna, autismevriendelijk te maken.

Naast een beschrijving van deze inspirerende praktijkvoorbeelden zorgden de auteurs ook voor een checklist voor cultureel-erfgoedinstellingen die hun gebouw en werking autismevriendelijk willen maken.

Over de auteur(s)

BDN

Bart De Nil

Bart De Nil (°1970), historicus, werkte achtereenvolgens bij de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde en Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis. Hij was er onder meer actief als onderzoeker, archivaris en coördinator mondelinge geschiedenis. In 2007 trad hij in dienst bij het Vlaams Centrum voor Volkscultuur. Sinds 2009 werkt Bart voor FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed als senior stafmedewerker met als voornaamste taken veldintermediair archieven en praktijkontwikkeling en -ondersteuning op het vlak van digitaal erfgoed. Hij was van 2007 tot en met 2009 projectleider van het IBBT-GBO project Erfgoed 2.0 en van 2009 tot en met 2011 het IBBT-ICON project EPICS. Een van zijn stokpaardjes is het creëren van een sociale meerwaarde door erfgoedinstellingen. In dit verband werkt hij vooral rond armoede, dementie en gezondheid en welzijn. In zijn vrije tijd engageert hij zich binnen de sector volkscultuur, het lokaal cultuurbeleid en werkt hij mee aan verschillende erfgoedprojecten. Over al deze interessevelden publiceerde hij reeds talrijke monografieën en artikels.

Meer info
LR

Liesa Rutsaert

Liesa Rutsaert (°1991) is studente sociaal-cultureel werk. Sinds 2015 is zij aan de slag in het Huis van Alijn als inclusiemedewerker. De rijke erfgoedcollectie van het museum voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk maken is hierbij het motto. Liesa denkt niet in toeschouwers, maar in deelnemers en vooral deelhebbers. Ze heeft in het jeugdwerk en in de G-sport ervaring in het geëmancipeerd en emanciperend werken met verschillende doelgroepen. In het Huis van Alijn zet Liesa zich samen met het museumteam in om het museum en de collectie zo inclusief mogelijk te maken. Hiervoor wordt intens samengewerkt met expertisecentra, ervaringsdeskundigen en onderzoekers. Het museum gaat hierbij kwaliteitsvol en experimenteel aan de slag, waarbij innovatie en participatie voorop staan om het Huis van Alijn als communitymuseum verder uit te bouwen.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Bart De Nil, Liesa Rutsaert
ISBN (print): 9782509030429
Verschijningsdatum: 2017-10-30
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Zorg & welzijn

Naar een geïntegreerde zorg

Robert Geeraert

Bestel

Zorg & welzijn

Samen onderweg naar 2020

Robert Geeraert

Bestel

Sociaal beleid & werk, Zorg & welzijn

Integrale leeftijdsvriendelijke toets

Inter
Agentschap Toegankelijk Vlaanderen

Bestel

Zorg & welzijn

Handleiding dementievriendelijke gemeenten

Veerle Baert

Bestel

Zorg & welzijn

Inclusief lokaal ouderenbeleid

Elke Verlinden

Bestel