Menu

Ook in de beste families... Geweld op oudere personen

door Helen Blow

Prijs
35,-
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Op familiaal geweld staat geen leeftijd. Ook ouderen worden geconfronteerd met geweld binnen het gezin. Ouderen zijn kwetsbaarder en afhankelijker. Vaak is hun sociaal netwerk weggevallen of toch sterk verminderd. Dat zet soms de deur voor mis(be)handeling open. 90 procent van de gevallen van die ouderenmis(be)handeling blijft binnen de familie. Vaak is er een voorgeschiedenis van familiaal geweld en zijn de rollen nu omgekeerd. Soms zet dominant gedrag of zelfs levenslang geweld zich gewoon verder, maar is door de toenemende afhankelijkheid van de oudere persoon, de impact veel groter geworden.

Heel wat mantelzorgers missen de draagkracht, kennis en vaardigheden om zo intens voor iemand te zorgen. Anderen hebben hun eigen problemen: financieel, alcohol- of drugsgebruik of psychiatrisch van aard. Ouders blijven zich verantwoordelijk voelen voor hun kind/mantelzorger en vergoelijken de mis(be)handeling uit loyaliteit en schuldgevoel. Bij ouderenmis(be)handeling onderscheiden we fysieke, psychische, financiële en materiële mis(be)handeling, en seksueel misbruik/geweld, net als bij familiaal geweld in het algemeen. Heel wat hulpverleners zijn niet getraind om signalen van geweld op te pikken of om het gesprek hierover aan te gaan. Hulpverleners zoals huisartsen, verplegers, psychologen, maatschappelijk assistenten en therapeuten zitten geklemd tussen twee sociale eisen: het waarmaken van hulpverlening in een vertrouwensrelatie enerzijds en de plicht in te grijpen als de veiligheid in gevaar is en een optreden tegen ontoelaatbaar geweld nodig is.

Over de auteur(s)

HB

Helen Blow

Helen Blow is experte inzake het bestrijden van geweld & misbruik in eerste lijn. Ze is sociologe en marketeer van opleiding en werkte de voorbije veertien jaar als stafmedewerker in het algemeen welzijnswerk. Ze is bestuurder bij vzw Zijn en lid van de Raad voor Journalistiek.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Helen Blow
ISBN (print): 9782509023346
Type Vastbladig boek

Ook interessant