Menu

HealthLi Buurtkompas

Een methodiek om buurtgericht gezondheidsvaardigheden te versterken in de eerste lijn

door Joke Coussement, Leen Haesaert, Karolien Baldewijns

Prijs
35,-
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Ongeveer 33 tot 40% van de Belgen beschikt over te weinig gezondheidsvaardigheden om gezond te leven. Niet alleen individuele factoren zoals opleiding, taalkennis, ziekte en emoties hebben een impact op deze vaardigheden, maar bijvoorbeeld ook de geletterdheidseisen van de zorgomgeving zoals het medisch jargon, de gespreksstijl en -tijd.

Eerstelijnsactoren zoals lokale besturen, welzijns- en zorgorganisaties en patiëntenverenigingen kunnen dus heel wat betekenen in het versterken van gezondheidsvaardigheden. Maar hoe begin je hier nu aan?

Hiervoor schreef de Thomas More Hogeschool op basis van een project de methodiek ‘HealthLi Buurtkompas’ uit. Deze methodiek beschrijft hoe je met een omgevingsanalyse kwetsbare groepen kunt detecteren en hun noden in kaart kunt brengen. Dit helpt je om keuzes te maken: voor welke doelgroep en/of welk thema is het wenselijk om een ondersteuningsvorm uit te werken om gezondheidsvaardigheden te versterken? Verder in het boek vind je de stappen om in cocreatie met de gekozen doelgroep, ervaringsdeskundigen en experten tot een ondersteuningspakket te komen.

Over de auteur(s)

JC

Joke Coussement

Joke Coussement is bestuurslid van eerstelijnszone Pallieterland en geeft gastcolleges rond de hervorming van de eerstelijnszorg. Ze is heeft verder ervaring opgebouwd rond onderzoek, buurtgerichte zorg en de eerste lijn via het expertisecentrum val- en fractuurpreventie Vlaanderen (KU Leuven), de Academie voor de Eerste Lijn en Vonk3 (Thomas More).

Meer info
LH

Leen Haesaert

Leen Haesaert is docente en onderzoeker aan de Thomas More-hogeschool. Ze bouwde een brede expertise op in laagdrempelig communiceren en visualiseren van informatie. Ze is de auteur van Over de Drempel, waarin ze beschrijft hoe communicatie toegankelijker kan voor personen met een handicap. Leen realiseerde ook de toolkit Heerlijk Helder in de Zorg waarmee ze gezondheidsvaardigheden op de kaart zette in Vlaanderen. Leen coachte ontelbare (zorg)organisaties op hun weg naar heldere communicatie met impact. 

Meer info
KB

Karolien Baldewijns

Karolien Baldewijns is onderzoeker aan de Thomas More-hogeschool. Ze bouwde een brede expertise op in hartfalen en empowerment van zowel patiënten als van hulpverleners. Ze is (co)auteur van “Mag ik ook wat zeggen?”, waarin ze een methodiek beschrijft om ouderen in een woonzorgcentrum te empoweren. Ze realiseerde ook het boek: “Beleid, organisatie en kwaliteit in de gezondheidszorg”. Daarnaast is ze actief binnen HeartsConnect, het Lerend Netwerk Hartfalen dat ernaar streeft om multidisciplinaire hartfalenzorg in België te promoten en te faciliteren.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Joke Coussement, Leen Haesaert, Karolien Baldewijns
ISBN (print): 9782509039712
Verschijningsdatum: 2021-09-03
Aantal pagina’s: 100
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Zorg & welzijn

Voedingszorg voor ouderen

Marleen Van Loo
Ellen Schutyser

Bestel

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel