Menu

Inleiding in de sector van bibliotheken en documentatiecentra

Prijs
33,-
Print abonnement met facturatie na iedere bijwerking.
De juiste (leden)prijs wordt berekend na inloggen.
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Deze publicatie is een referentiewerk voor al wie in Vlaanderen actief is in de bibliotheeksector of op een documentatiedienst. We geven een overzicht van de verschillende soorten bibliotheken en documentatiecentra, gaan dieper in op mogelijke invullingen en  sluiten af met een schets van de sector.

Verschillende soorten bibliotheken gaan anders om met hun collectie en met hun publiek. Ze doen dat vanuit hun eigen doelstelling, die op haar beurt vaak ingebed is in de missie van de moederorganisatie. Een universiteitsbibliotheek ondersteunt haar onderzoekers in hun academische bezigheden, terwijl een openbare bibliotheek een breder publiek moet verder helpen met ontspanning, informatie en kennis. Dat levert vaak compleet verschillende diensten op.

Meer en meer nemen de verschillende types bibliotheken aspecten van elkaars werking over: zo zal een universiteitsbibliotheek in zekere mate voor een breder publiek moeten werken. Een erfgoedbibliotheek moet haar ‘bestaan’ duidelijker verantwoorden en moet zich intensiever richten naar een potentieel publiek. Openbare bibliotheken worden geconfronteerd met studenten die studieplekken zoeken en moeten daar meer op inspelen.

Met het oog op diversiteit en inclusie worden openbare bibliotheken bovendien aangezet om niet alleen hun collecties te verbreden, maar ook om voor een meer divers publiek diensten te ontwikkelen.

Ook allerhande innovaties en trends die de toekomst van elke bibliotheek mee zullen bepalen, komen aan bod.

Deze publicatie maakt deel uit van de reeks ‘Wegwijzer bibliotheken en documentatiecentra’.

Productspecificaties

Auteur(s):
ISBN (print): 9782509039613
Verschijningsdatum: 2022-01-21
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Communicatie & informatie

DIGITAAL informatie beheren en archiveren: digitaal werken

Bestel

Communicatie & informatie

Informatie beheren en archiveren: regelgeving, GDPR en organisatie

Bestel