Menu

Bewegen tijdens en na kanker

Inclusief praktische gidsen 'Beweegstarter' en ‘Checktivity’

door Marie Crabbé, Vicky Van Stappen, Ine De Clerck, Dimitri Vrancken

Prijs
59,-
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Bewegen tijdens kanker wordt steeds meer erkend als een krachtig preventief en curatief middel. Noem het gerust een ‘medicijn’. Het verkleint de nadelige neveneffecten van standaardbehandelingen, het helpt eventuele comorbiditeiten te voorkomen én het optimaliseert de levenskwaliteit. Toch vinden weinig personen met kanker in Vlaanderen hun weg naar een begeleid of zelfstandig beweegtraject.

Maar … Hoe integreer je beweging in het zorgpad van een persoon met kanker? Hoe maak je een beweegtraject duurzaam? Met wie kan je hiervoor samenwerken? En wat is jouw mogelijke rol als zorg- of beweegprofessional?

Onderzoeksgroep Moving Cancer Care biedt hier antwoorden op. Je leest er alles over in deze leidraad, vol onderbouwde informatie, getuigenissen en geflankeerd door twee praktisch bruikbare gidsen:

  • De Beweegstarter is een gids voor de persoon met kanker om een zicht te krijgen op zijn/haar eigen beweeggedrag en mogelijkheden. Daarnaast kan hij door professionals gebruikt worden om het belang van bewegen bij die persoon aan te kaarten. De gids helpt om de persoon met kanker te informeren, motiveren en de drempels tot bewegen te verlagen.
  • De Checktivity is een checklist die door professionals gebruikt kan worden om een aantrekkelijk, haalbaar en doeltreffend beweegaanbod uit te werken voor personen met kanker. De checklist is opgebouwd uit kwaliteitscriteria waarnaar gestreefd kan worden bij het samenstellen, verbeteren en verankeren van beweegaanbod in zowel het ziekenhuis, het gezondheidscentrum, het fitnesscentrum, de sportdienst als de sportclub.

Ga met dit praktische pakket aan de slag om personen met kanker te begeleiden naar meer en beter bewegen!

Over de auteur(s)

MC

Marie Crabbé

Marie Crabbé is algemeen verpleegkundige met een grote affiniteit voor de oncologische zorgvrager en onderzoeker aan Arteveldehogeschool. Binnen haar verpleegkundige studies ging een grote interesse naar de preventieve zorg, vandaar haar keuze tot master in de gezondheidsvoorlichting en -bevordering. Binnen dit onderzoeksproject zette ze haar expertise en achtergrond van de oncologische zorgvrager centraal.

Meer info
VVS

Vicky Van Stappen

Vicky Van Stappen is bewegingswetenschapper en lector/onderzoeker aan Arteveldehogeschool. Ze heeft expertise en ervaring in aangepaste bewegingsactiviteiten en in onderzoek rond preventieve gezondheidszorg bij diverse doelgroepen. Binnen Moving Cancer Care richtte ze zich op het onderzoeken van drempels en hefbomen bij de persoon met kanker zelf.

Meer info
IDC

Ine De Clerck

Ine De Clerck is bewegingswetenschapper met kennis en ervaring van de inspanningsfysiologie, gedragsverandering en gezondheidsbevordering. Zij heeft het onderzoeksproject opgestart en nadien de basis gelegd voor de informatie rond drempels en hefbomen bij de persoon met kanker zelf.

Meer info
DV

Dimitri Vrancken

Dimitri Vrancken is bewegingswetenschapper en lector/onderzoeker aan Arteveldehogeschool. Hij heeft expertise en ervaring in de aangepaste bewegingswetenschappen (of Adapted Physical Activities), de preventieve gezondheidszorg en gedragsverandering. Binnen Moving Cancer Care richtte hij zich onder meer op de designcriteria van beweegprogramma’s/-incentives.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Marie Crabbé, Vicky Van Stappen, Ine De Clerck, Dimitri Vrancken
ISBN (print): 9782509041272
Verschijningsdatum: 2022-05-30
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Zorg & welzijn

Voedingszorg voor ouderen

Marleen Van Loo
Ellen Schutyser

Bestel

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel