Menu

Groen, je mentale boost

De invloed van groen op stressreductie bij het zorgpersoneel

door Herman Vereycken, Tamara van Reijen

Prijs
35,-
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

In het buitenland is het inschakelen van 'groen' een goedkope en beproefde interventie voor stressreductie bij zorgpersoneel. Via een ziekenhuistuin wordt het personeel de kans geboden voor een ‘green break’, om zich mentaal te herbronnen in een groene omgeving.

Behalve de vele gunstige effecten op stressgerelateerde problemen, heeft groen een grote preventieve kracht in het kader van stress, mentale veerkracht en algemeen welbevinden. En niet onbelangrijk: minder absenteïsme, meer arbeidsvreugde en de zorgvoorziening wordt beschouwd als een aantrekkelijke werkgever.

Deze publicatie reikt wetenschappelijk onderbouwde inzichten, mogelijkheden en oplossingen aan. Met een resultaatgericht stappenplan kan de zorgsector samenwerken met de groensector om een stressreducerende, groene omgeving op maat van de zorgvoorziening uit te werken en te ontwerpen. Het participatieve ontwerp van een ziekenhuistuin voor het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder wordt als praktijkvoorbeeld beschreven. De lezer wordt uitgenodigd om mee op stap te gaan en te ontdekken tot wat de unieke samenwerking tussen groen en zorg kan leiden.

Misschien kan deze publicatie voor de zorg- en de groensector een aanzet vormen om samen aan de slag te gaan en de ‘helende’ kracht van groen te benutten voor het (mentale) welzijn van het (zorg)personeel.

Over de auteur(s)

HV

Herman Vereycken

Herman is coördinator van vzw Terra-Therapeutica. Als vrijwilliger heeft hij met diverse doelgroepen gewerkt rond tuintherapie (mensen zonder papieren, mensen met een mentale beperking, ouderenpsychiatrie…).

Meer info
TvR

Tamara van Reijen

Tamara van Reijen is ergotherapeut in het BuSO, heeft een eigen praktijk voor ergotherapie, tuintherapie en coaching (natuur-talent.be) en ervaring met begeleiding bij psychosociale moeilijkheden, (meervoudige) beperking en/of autisme. Zij leidt tuintherapeutische projecten en doceert ‘Tuintherapie en ontwerper therapeutische tuinen’ aan SyntraPXL. Tamara blijft zich continu bijscholen met bijzondere interesse voor: zelfontwikkeling, natuur en omgeving, (mentale en fysieke) gezondheid ... en behaalde eerder een bachelor in agro- en biotechnologie.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Herman Vereycken, Tamara van Reijen
ISBN (print): 9782509042040
Verschijningsdatum: 2022-12-02
Aantal pagina’s: 152
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Zorg & welzijn

Voedingszorg voor ouderen

Marleen Van Loo
Ellen Schutyser

Bestel

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel