Menu

Het ecogram

Sociale netwerken in kaart gebracht

door Stef Herman

Prijs
35,-
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Hoe kan ik het sociaal netwerk van een cliënt in kaart brengen op een overzichtelijke manier? Hoe kan ik ervoor zorgen dat de informatie die ik verworven heb over het cliëntsysteem niet alleen voor mezelf duidelijk is, maar ook voor collega’s en andere hulpverleners, en niet in het minst voor de cliënt zelf? Het ecogram - ook wel ecokaart genoemd - is een praktisch hulpmiddel om alle informatie over het sociale netwerk van een cliëntsysteem te bundelen en op een eenvoudige manier aanschouwelijk te maken.

Het ecogram is bruikbaar voor een breed publiek. Wie op professionele basis met mensen werkt, zal in het ecogram een geschikt werkinstrument vinden om werkervaringen te delen met collega’s en andere hulp- en dienstverleners, bijvoorbeeld tijdens team-overlegmomenten. Wie als vrijwilliger of mantelzorger actief is, vindt in het ecogram een eenvoudige matrix om zijn bevindingen te ordenen en te kaderen.

De content bestaat uit twee grote delen. Het eerste deel is theoretisch van aard. De lezer wordt er vertrouwd gemaakt met de manier van denken die samenhangt met het ecologisch perspectief van het ecogram: het gaat eigenlijk over inzicht in kringlopen en het belang van verbindende netwerken. Dit deel vormt een noodzakelijke opstap naar de presentatie van het ecogram in het tweede, praktijkgerichte deel. In dat deel wordt uitgelegd hoe het ecogram kan toegepast worden in diverse situaties. Uitgangspunt bij die toepassing is altijd het betrekken van de hulpvrager bij het in kaart brengen van zijn situatie. Het ecogram is dan ook geen modieus nieuw gadget, maar wel een emancipatorisch middel dat niet over de hoofden van de cliënt heen gebruikt wordt.

Over de auteur(s)

SH

Stef Herman

Stef Herman volgde een cognitieve gedragstraining (REBT of Rational Emotive Behavior Training) in Nijmegen en is geautoriseerd trainer ‘Kernkwaliteiten’. Hij was als lector verbonden aan de Arteveldehogeschool, Afdeling Sociaal Werk, en werkte als freelance medewerker mee in het Vormingscentrum voor OCMW’s van de Vereniging van Vlaamse Steden & Gemeenten (VVSG).

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Stef Herman
ISBN (print): 9782509012647
Formaat: 148x210mm
Aantal pagina’s: 106
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Sociaal beleid & werk

Wegwijs in het bijzonder comité voor de sociale dienst

Peter Hardy

Bestel

Sociaal beleid & werk, Zorg & welzijn

De zorgvereniging: Een praktische handleiding

Dirk Meulemans
Emme Vandeginste

Bestel

Sociaal beleid & werk

Manifest voor moedige mensen - Lokale besturen engageren zich voor een sterk sociaal beleid (Pakket van 10 exemplaren)

Bestel

Omgeving, Sociaal beleid & werk

Een sociale woning huren bij een SHM

Björn Mallants

Bestel

Sociaal beleid & werk

Handboek Werkgelegenheidsmaatregelen in lokale besturen

Petra Dombrecht

Bestel

Bestuur & organisatie, Communicatie & informatie, Omgeving, Personeel, Politiek, Recht, Sociaal beleid & werk

Extenso

Bestel