Hoe kom ik in het nieuws? / Hoe blijf ik uit het nieuws?

GO! Communicatiedienst

Blijf uit de krant

Soms valt er nieuws te rapen in jouw school en kom je daar liever niet mee in de media. Je kunt er dan donder op zeggen dat het niet om een prettig nieuwtje gaat. Overvolle emmers in de schoolgangen omdat het dak lekt, pestende leerlingen die gefilmd zijn en op sociale media staan te blinken, slechte resultaten in een vergelijkende studie, grensoverschrijdend gedrag, … Er zijn tientallen voorbeelden te bedenken van berichten die je liever niet in de krant ziet verschijnen. Zaken uit het nieuws houden is soms nog moeilijker dan berichten ín het nieuws krijgen. Vaak zal je er ook niet in slagen. Maar je kan op zijn minst de schade beperken of ervoor zorgen dat het nieuws op een correcte manier naar buiten komt. In dergelijke gevallen komt jouw goede relatie met journalisten van pas.

Afhankelijk van het onderwerp kan je verschillende strategieën toepassen. Zijn er bijvoorbeeld fusiegesprekken met een andere school aan de gang en wil je die uit de krant houden, dan kan je op je tong bijten of een afspraak maken met de journalist. Op je tong bijten doe je als je voelt dat de journalist eigenlijk weinig of niets weet. Dan kan je zeggen dat fusiegesprekken op dit moment niet aan de orde zijn. Op die manier koop je tijd. Zodra je het nieuws van de fusie wel mag bekendmaken, kan je de journalist opnieuw contacteren. Een afspraak maak je als de journalist daadwerkelijk goed op de hoogte is. Vraag dan om het nieuws voorlopig niet te brengen om de fusiegesprekken niet in het gedrang te brengen. Als tegenprestatie beloof je bijvoorbeeld de primeur aan de journalist te geven wanneer de gesprekken zijn afgerond, eventueel aangevuld met een interview.

UIT DE PRAKTIJK

‘Het is verleidelijk om op elke persvraag in te gaan, zeker omdat onderwijs voor media een lekkere brok is die iedereen aanbelangt en dus ook veel aandacht krijgt. Aan die verleiding moet je als school of scholengroep kunnen weerstaan. Het is een beetje geven en nemen. Elke keer opnieuw moet je de vraag durven te stellen of in de kijker staan de reputatie van je school én scholengroep bevordert. Is dat niet het geval dan is het helemaal oké om niet op de vraag in te gaan. Dat geef ik geregeld mee aan onze directeurs, maar ik merk dat sommigen het soms moeilijk hebben om ‘neen’ te zeggen tegen de pers.’

Joke Temmerman, communicatiecoördinator GO! scholengroep Antwerpen


Blijf een beetje uit de krant

Het is een illusie dat je nieuws altijd uit de krant kan houden. Vooral bij negatief nieuws is dat moeilijk. Het is een wetmatigheid voor elke journalist en een frustratie voor elke persverantwoordelijke: slecht nieuws verkoopt beter dan goed nieuws. Is een journalist op de hoogte van slecht nieuws, of zijn er officiële bronnen, dan zál er een artikel verschijnen. Beter dan weg te duiken is het nieuws bevestigen en er meteen je eigen boodschap aan vastknopen. Op die manier zorg je er misschien wel voor dat het artikel genuanceerder uitdraait dan je had gevreesd. Het is nuttig om al eens na te denken over hoe je negatief nieuws kadert zodra het opborrelt in je school, zelfs al is er nog geen sprake van persaandacht. Zo weet je al in welke richting je het verhaal wil duwen wanneer die persvraag er komt. Hierover lees je meer in het tweede deel over crisiscommunicatie.

UIT DE PRAKTIJK

‘Na de bekendmaking van nieuwe resultaten over de slechte leesvaardigheid bij leerlingen vroeg een journalist om eens een les Nederlands bij te wonen in een van onze athenea. Hij wou zien hoe de leerkrachten op de klasvloer met de anderstaligheid en meertaligheid omgaan. Ik vond dat geen goed idee. Aan de journalist heb ik heel eerlijk de gevoeligheden geschetst. Natuurlijk is de overgrote meerderheid van die leerlingen anderstalig, maar het risico bestond dat het artikel een momentopname zou worden van pubers die er misschien een schepje bovenop doen. Met als resultaat een negatief beeld van leerlingen die het Nederlands niet machtig zijn. Dat wilden we nu net vermijden omdat er zoveel goede initiatieven in onze scholen zijn waarmee we zoveel leerwinst boeken. Als tegenvoorstel gaf ik mee dat we de journalist aan verhalen konden helpen van hoe basisscholen en secundaire scholen inzetten op het versterken van de kennis van het Nederlands. De journalist begreep de gevoeligheid en heeft mijn voorstel aanvaard.’

Karin Struys, communicatiecoördinator GO! scholengroep Brussel


Kom in de krant

De eerste voorwaarde om met je positieve nieuws in de krant te komen is zoveel mogelijk denken als een journalist. Kijk of je nieuws past binnen de vijf criteria die hierboven staan opgesomd. Om dat makkelijker te maken kan je een antwoord bedenken op de volgende vragen. Waarom is het precies nu belangrijk en niet volgende maand of vorige maand? Welke impact heeft dit nieuws op het leven van de mensen die met jouw school te maken krijgen? Welke vragen roept dit nieuws op? Leidt het nieuws tot verwondering of verontwaardiging? Kunnen de hoofdpersonages van het nieuws aan het woord komen? Dit zijn de vragen die de redactie zich voor elk bericht stelt bij News City, dat Het Laatste Nieuws, hln.be, VTM Nieuws en enkele populaire magazines op één redactievloer verenigt.

Lijkt het erop dat je echt nieuws hebt, duik dan in de gereedschapskist van de persverantwoordelijke of woordvoerder. Daarin zitten een persbericht, een interview, een persconferentie, een opiniestuk, … In de volgende hoofdstukken lees je hoe en wanneer je die instrumenten gebruikt.

Is nieuws hebben een garantie om de pers te halen? Bijlange niet! Er komt wel wat geluk bij kijken. Je nieuws moet het altijd opnemen tegen de grote gebeurtenissen in de wereld en tegen de waan van de dag. Happen journalisten niet toe, neem het niet persoonlijk. Het is gewoon het lot van de persverantwoordelijke.

TIP!

Maak zelf het nieuws

Of je nieuwsbericht nu is opgepikt door de pers of niet, vergeet niet dat je zelf ook kanalen hebt om nieuws te verspreiden. Sociale media winnen steeds meer aan belang. Vedetten en politici bereiken tegenwoordig zelfs meer mensen via hun eigen kanalen dan via de reguliere media. Plaats je bericht dus zeker op de website en Facebookpagina van de school. Foto’s zwier je op de Instagram-pagina, als je die hebt. Ook LinkedIn kan interessant zijn voor ernstig nieuws over beleid of leermethoden. Op deze manier bereikt je nieuws ook heel wat mensen. Met wat geluk, en een duwtje in de rug van je volgers, gaat je bericht viraal en pikt de pers het toch nog op. 


Meer info en tips vind je in de publicatie Hoera/Help. Mijn school in de media.

 

 

Maak kennis met Level Up op het OMG-Gameforum