Onderzoek toont aan dat de algemene leesvaardigheden van moeilijke of niet-lezers verbeteren aan de hand van creatieve schrijfopdrachten.
Creatief schrijven op scholen kan literatuur zichtbaarder en toegankelijker maken voor leerlingen. De drempels voor boeken en literatuur gaan op die manier naar beneden, zodat alle jongeren de toegang tot literatuur kunnen vinden als ze dat willen. Literatuur bestaat in zoveel vormen en maten, er is voor ieder wat wils.
Auteurslezingen in de klas
Literatuur Vlaanderen stimuleert scholen en andere organisaties om auteurs uit te nodigen voor een lezing. Auteurs die vol vuur over hun werk vertellen, zijn immers de beste leesambassadeurs: als geen ander kunnen ze jouw leerlingen warm maken om (meer) te lezen.
Op auteurslezingen.be vind je meer dan 400 auteurs uit Vlaanderen, met wie je makkelijk contact kunt opnemen. Literatuur Vlaanderen zorgt niet alleen voor een vlotte en correcte betaling van de auteurs, maar geeft ook tips en inspiratie om van elke lezing een succes te maken.
Gids ‘Creatief schrijven op school’
Literatuur Vlaanderen organiseerde in 2022-2023 en 2023-2024 het project ‘auteursresidenties op school’ als onderdeel van het Leesoffensief. De auteursresidenties waren intensieve trajecten waarbij auteurs op een middelbare school met moeilijke lezers en niet-lezers aan de slag gingen rond creatief schrijven. Een of twee semester(s) daagden de auteurs de leerlingen uit om meer te lezen en te schrijven. Gedurende twintig lesuren werkten ze samen naar een literair eindproduct.
Op basis daarvan schreef Literatuur Vlaanderen de gids ‘Creatief schrijven op school’. Hierin kan je kiezen uit vijf verschillende programma’s die stap voor stap leiden naar een ander literair eindproduct, namelijk een literair kookboek, een bundel kortverhalen, een dichtbundel, een literaire muurschildering en een voordracht. Om dat eindproduct te realiseren, biedt de gids je kant-en-klare oefeningen. Voor elke stap zijn meerdere oefeningen voorzien, zodat je zelf kunt bepalen welke het beste passen bij jouw (klas)groep. De oefeningen in deze inspiratiegids zijn met zorg samengesteld op maat van de tweede en derde graad secundair onderwijs.
Rijke teksten en Boekenzoeker
De gids ‘Creatief schrijven op school’ reikt je oefeningen aan, maar je kiest uiteraard zelf welke teksten je gebruikt. Inspiratie daarvoor vind je onder andere op deze twee plekken:
- Op rijketeksten.org staan teksten die uitnodigen tot diep lezen, gesprekken en discussie. Door hun veelzijdigheid bevorderen rijke teksten de taalontwikkeling en de kennisopbouw van leerlingen. Rijke teksten verruimen de woordenschat en de kennis over de wereld van leerlingen en helpen om hun eigen ervaringen in een ander daglicht te plaatsen. Ook kunnen ze een bijdrage leveren aan leesbegrip en aan spreek- en schrijfvaardigheid. KU Leuven schreef een checklist hoe je een goede tekst kunt selecteren.
- Op boekenzoeker.be vind je leestips voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. Je kunt filteren op leeftijd, soort, thema en zelfs de dikte van het boek. De website biedt inspiratie rond actuele thema’s, bijvoorbeeld tijdens de Poëzieweek of de Jeugdboekenmaand. Je vindt er bovendien lijsten met boeken die het goed doen op TikTok, boeken per seizoen …
Deze tools kunnen handvatten bieden om aan de slag te gaan met creatief schrijven in de les. Veel succes!