Een gezonde en actieve levensstijl is de beste weg naar een optimaal welzijn. Voldoende bewegen kan bijvoorbeeld het ziekteproces vertragen en zorgt ervoor dat het denkvermogen verbetert en activiteiten beter worden uitgevoerd. Ook van een goede mentale activiteit is het effect aangetoond. Een nieuwe taal leren, een muziekinstrument bespelen, deelnemen aan het verenigingsleven en op latere leeftijd actief (vrijwilligers)werk doen, zijn enkele voorbeelden. Een eenzijdige activering van de hersenen door bijvoorbeeld kruiswoordpuzzels op te lossen of geheugenspelletjes te spelen, heeft geen aantoonbaar effect.
Door een gezonde leefstijl op middelbare leeftijd (40 tot 75 jaar), kan je het risico op dementie op hoge leeftijd gevoelig verlagen. Bovendien vermindert door die gezonde leefstijl meteen je risico op hart- en vaatziekten!
Leeftijd
De kans om dementie te krijgen, stijgt met de leeftijd. Leeftijd is zonder twijfel de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van dementie, hoe gezond of ongezond je ook leeft.
Leefstijl
De belangrijkste tip is: ‘wat goed is voor het hart, is goed voor de hersenen’. Dus niet roken, gezonde voeding, voldoende beweging, gezond gewicht, matig met alcohol. Daarmee krijg je niet alleen een gezond hart, maar verlaag je ook het risico op dementie.
Enkele factoren zoals diabetes (suikerziekte) of een vitaminetekort (door ongezonde voeding of alcoholmisbruik, drugs …) kunnen de hersenen aantasten waardoor dementie vroegtijdig kan ontstaan. Uiteraard hebben ook hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, cholesterolproblemen en slagaderverkalking een impact.
Ongevallen
Dementie treedt vaker op bij mensen die vroeger een zwaar hoofdtrauma hebben opgelopen, bijvoorbeeld bij koppen in het voetbal. Een fietshelm of een autogordel dragen, is geen overbodige luxe.
Erfelijkheid
Slechts in een beperkt aantal gevallen is dementie erfelijk bepaald. Deze families geven genetisch materiaal door dat de ziekte veroorzaakt. De ziekte treedt dan vaker op relatief jonge leeftijd op.
Meestal is dementie echter niet erfelijk. Dementie bij een bloedverwant van de eerste graad zoals ouders, broer of zus wil dus niet zeggen dat je zelf dementie zal krijgen, maar het risico is wel iets groter.
Meer info over de preventie van dementie:
www.2voordeprijsvan1.be.
Meer lezen? Het magazine 'Dementie. Als je ermee te maken krijgt' biedt een schat aan informatie! |