Vier op de tien Belgen zijn vandaag de dag nog steeds digitaal kwetsbaar. Dat blijkt uit de nieuwe Barometer voor digitale inclusie, die werd opgesteld in opdracht van de Koning Boudewijnstichting. Beperkte digitale vaardigheden leiden tot minder toegang tot sociale rechten. De recentste cijfers tonen aan dat nog steeds 40 procent van de Belgen kwetsbaar blijft. Dat cijfer omvat personen die het internet nooit gebruiken en personen wiens digitale vaardigheden zwak zijn. Het aantal Belgen met weinig digitale kennis ligt boven het Europese gemiddelde. Verontrustend is dat bepaalde bevolkingsgroepen meer risico lopen op digitale kwetsbaarheid dan andere.
In het boek Allemaal digitaal uit 2016 brengen de auteurs een overzicht van een aantal sterke e-inclusiepraktijken in Vlaanderen. U krijgt ook een diepgaand inzicht in de risicogroepen van digitale uitsluiting en in de zeven verschillende bouwblokken die nodig zijn om een structureel en duurzaam e-inclusiebeleid uit te bouwen:
- Brede visie op e-inclusie
- Beleid op basis van partnerschappen
- Basisreflex bij innovatie- en digitaliseringsprocessen
- Bouwen op onderzoek
- Betrouwbare en kwaliteitsvolle toegang
- Basiscompetenties verzekeren
- Bouwen aan ondersteuningsnetwerken
De daaropvolgende zeven delen brengen per bouwblok een gedetailleerde beschrijving van twee sterke praktijken: één georganiseerd door lokale overheden, en één door socioculturele organisaties of publieke instellingen.