Seminarie: Politie vs. hulpverleners: gedeeld beroepsgeheim of niet?
Samenvatting
Wat is het beroepsgeheim van de politie en wat is het beroepsgeheim van de hulpverlener? Als ze elkaar treffen rond een dossier, worden de grenzen afgetast. Waar liggen deze grenzen en is medewerking onontkomelijk? Wat zeggen de op het beroepsgeheim toepasselijke wetten? Is het juist dat er geen gedeeld beroepsgeheim is tussen politie, justitie en hulpverleners? Wat dan met artikel 458ter Sw. dat nieuwe mogelijkheden biedt tussen diverse dragers van een beroepsgeheim om een zogenaamd casusoverleg te organiseren en aldus tot een interdisciplinaire samenwerking te komen?
De COL 4/2018 legt het casusoverleg uit waar er binnen een strikt kader toch bepaalde informatie-uitwisseling toegelaten wordt zonder strafbaar te zijn wegens schending van beroepsgeheim. Het casusoverleg is ontstaan om het hoofd te bieden aan complexe dossiers waarbij het hebben van correcte informatie levensreddend en probleemoplossend kan zijn.
Hoe gelden de regels tussen politiediensten en de betrokken hulpverleners die een deel van hun informatie uitwisselen? Kan er ook een uitwisseling zijn buiten een strikt overleg? In dit seminarie wordt volledig uiteengezet hoe de politie en hulpverleners hiermee moeten omgaan.
Erkenning ANPA en erkenning IGO aangevraagd.
Schrijf drie personen in van eenzelfde organisatie, en de vierde persoon mag gratis deelnemen.
Deze opleiding is bestemd voor
Politie, magistraten en hulpverleners
Over de spreker
Serge Malefason is advocaat-generaal bij het hof van beroep te Gent, referentiemagistraat beroepsgeheim en referentiemagistraat intrafamiliaal en eergerelateerd geweld, discriminatie e.a.