Webinar: Hoe faciliteer, organiseer en realiseer ik warmtenetten in mijn lokaal bestuur?
Samenvatting
Vertrekkend vanuit de actuele klimaatregelgeving en -verbintenissen en ook het Vlaams Regeerakkoord waarin gestreefd wordt naar een Warm Vlaanderen, nemen we in dit webinar een hot topic onder de loep: het faciliteren, organiseren en uiteindelijk realiseren van (lokale) warmtenetten.
Vanuit de warmteplannen die op lokaal niveau opgemaakt moeten worden onder het Lokaal Energie- en Klimaatpact, biedt Wouter Rubens een (eerste) inzicht in de verschillende rollen (en instrumenten) die een lokaal bestuur kan opnemen (resp. uitrollen) met het oog op de realisatie van een warmtenet. Na een schets van een klassiek organisatiemodel voor de aanleg, exploitatie en het onderhoud van een lokaal warmtenet, neemt Wouter Rubens ons mee in de verschillende mogelijkheden die er vandaag voor lokale besturen bestaan inzake het realiseren van warmtenetten, en dit enerzijds vanuit een lokale regisseursrol en anderzijds vanuit een lokale actorrol.
Als jurist en advocaat staat Wouter Rubens daarbij - uiteraard - stil bij enkele (vaak gehoorde en/of vaak vergeten) juridische aandachtspunten.
Over de spreker
Wouter Rubens
Wouter Rubens is jurist en advocaat bij GD&A Advocaten, waar hij zich verdiept in het publiekrecht met een bijzondere focus op de digitale en duurzame steden en gemeenten van de toekomst.
Bij GD&A staat Wouter Rubens al geruime tijd aan het hoofd van het departement ‘Innovatie’, van waaruit hij en zijn collega’s trachten mee te bouwen aan de digitale, duurzame en inclusieve wereld van morgen, en dit door mee het juridische pad te effenen voor besturen en ondernemingen met zin voor digitalisering en verduurzaming.
Vragen met betrekking tot klimaataansprakelijkheid, klimaattoetsen in de vergunningverlening, as a service-businessmodellen, energiedelen en -gemeenschappen, de realisatie van warmtenetten, … zijn een kleine greep uit de dossiers waarmee Wouter Rubens en zijn innoverende collega’s op quasi dagelijkse basis bezig zijn.
Naast de drijvende kracht achter verschillende GD&A-publicaties over digitale en duurzame thema’s, is Wouter Rubens ook regelmatig betrokken in academische (onderzoeks-)trajecten. Zo voerde hij (o.a.) voor Vlaanderen Circulair meer dan een jaar lang onderzoek naar juridische oplossingen voor knelpunten bij circulaire economie projecten).