Heel wat mensen dromen ervan te werken op een fijne werkplek, in een tof team en met collega’s waarbij ze zichzelf kunnen zijn en waar hun inzet gezien wordt. Als we in teams de vraag stellen wat ze essentieel vinden in hun werk, antwoorden heel wat personen: mijn collega’s! Het is voor veel personen een belangrijke drijfveer om dagelijks te gaan werken en weer het beste van zichzelf te geven.
Samenwerken lijkt evident en logisch, want dat wil toch iedereen? Maar toch is niets minder waar en loopt het in heel wat teams moeilijk. Samenwerken gaat namelijk niet vanzelf en vraagt een actieve investering. Er zijn dan ook teams waar het geen rozengeur en maneschijn is en er een ‘koelcelmentaliteit’ hangt. In zo’n teams voelen medewerkers zich bijvoorbeeld onder druk gezet, de ‘wandelgangcircuits’ draaien er op volle toeren, talenten worden niet gezien en erkend, verschillen tussen personen worden niet gerespecteerd, medewerkers voelen zich leeggezogen en ongelukkig …
Dit heeft uiteraard een sterke impact op het persoonlijk functioneren, de teamleden, de organisatie en de maatschappij in het algemeen. En dat willen we niet!
Vaak blijken er in teams ook heel wat machtsstructuren en -circuits aan het werk te zijn; verborgen, maar ook openlijk, waardoor frustraties sluimeren en escaleren. Dat is bijzonder jammer, want als er tijdig kan worden ingegrepen, kan het relationele weefsel in teams hersteld worden en krijgt het niet de kans om als een sluipend gif de organisatie te verzieken.
Vanuit onze dagelijkse praktijk (www.marcellsjourney.beVanuit onze dagelijkse praktijk (www.marcellsjourney.be) in het werken met teams merken we dat stress, negativiteit, wandelgangcircuits, pesterijen en burnout vormen zijn van psychosociale risico’s op de werkplek, met een bijzonder grote impact. Het is dan ook aan organisaties om met leidinggevenden en álle medewerkers bovenstaande teamscenario’s te vermijden en te stoppen. Niemand wil werken in een negatieve en toxische samenwerkingscultuur en daar dragen we met z’n allen een verantwoordelijkheid voor. Dergelijk gedrag is immers een systeemverhaal. Het ene team is het andere niet. In heel wat teams krijgt negatief samenwerkingsgedrag geen kans om te ontspruiten en zich te nestelen in de samenwerkingsrelaties. En dat is waar we met iedereen voor moeten gaan.
Dat was dan ook een hele belangrijke reden om dit roddelmagazine uit te brengen: iedereen motiveren om hier verantwoordelijkheid voor op te nemen, welke rol je ook hebt in de organisatie. Onze leuze is: ‘iedereen wil werken in een tof team, maar dat vraagt dan ook een investering van iedereen!’. Wij willen jullie hier graag bij helpen aan de hand van dit magazine, gevuld met achtergrondinformatie over het thema, maar ook concrete tips over wat je zelf en samen met je collega’s kan doen om een gezond samenwerkingsklimaat te bouwen.